"98 % pasa koje nađemo na ulicama Zagreba nije mikročipirano"

04.10.2021.

14:47

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Damir Skok

Damir Skok

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL / Studio 4/HRT

98 posto pasa koje nađemo na ulicama Zagreba nije mikročipirano, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb i Skloništa za nezbrinute životinje Zagreba u Dumovcu, danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4.

Danas se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja, a tim povodom u Zagrebu je predstavljena akcija kontrole mikročipiranja pasa. U Dumovcu ove subote povodom Međunarodnog dana organiziraju i prigodni program, koji među ostalim obuhvaća nastup dječjeg zbora i dječju predstavu.


Skok je rekao da se akcija kontrole mikročipiranja pasa provodi kontinuirano od strane komunalnog redarstva. Naveo je da su od 1. lipnja, kad je formiran odsjek za nadzor životinja i zaštitu, napravili provjeru 6571 psa, te da u Dumovcu provjere mikročip svakom psu kojeg pronađu ranjenog ili izgubljenog na ulici.


- Ono što je jako bitno reći našim sugrađanima koji samo zbog nekakve lijenosti ili neznanja nisu mikročipirali psa - u trenutku kada nađemo psa koji ima mikročip, mi ga najčešće čak niti ne dovozimo u Dumovec, nego ga dovozimo vlasnicima. Jer se svašta događa, pas ode za kujom u tjeranju, pobjegne, preplaši se nečega, rekao je Skok.


Dodao je da 98 posto pasa koje nađu na ulicama Zagreba nije mikročipirano.


Skok je rekao kako nije cilj kažnjavati, već da se što veći broj životinja - pasa, pa i mačaka, mikročipira, kako bi kontrola bila bolja, pogotovo kontrola razmnožavanja.

Svirepost i okrutnost, ali i dobrota


Naveo je kako se procjenjuje da u Hrvatskoj postoji oko 650.000 mačaka i 600.000 pasa. 


- Ono što znamo u Zagrebu je da je registriranih, to znači mikročipiranih, 60.000. Ja vjerujem da je još 30 posto više onih koji nisu, najmanje, rekao je Skok.


Skok je rekao i da svakodnevno svjedoče svirepim i okrutnim stvarima, ali je i pohvalio građane Zagreba, navevši primjer Gricka, koji je prije dva tjedna nađen u kanti za smeće u Šenoinoj ulici, da bi nakon brojnih upita građana za udomljavanje u subotu završio kod svoje obitelji.


- Često smo jako kritični prema ovim čudnim, svirepim, okrutnim, ili u najmanju ruku neodgovornim ljudima, ali imamo divne građane koji se divno brinu za svoje kućne ljubimce, ali i pomažu i nama u skloništu i drugim udrugama za zaštitu životinja, rekao je Skok. 


Naveo je da trenutno u Dumovcu imaju više 30 mačaka i oko stotinu pasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!