07:00 / 22.04.2021.

Autor: Ana Marušić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Akcija čišćenja podmorja u Biogradu na Moru

Akcija čišćenja podmorja u Biogradu na Moru

Akcija čišćenja podmorja u Biogradu na Moru

Foto: HTV / HRT

Temperatura mora nije baš idealna za podvodne aktivnosti ovih dana, no kad je riječ o ekologiji, uvijek se nađe hrabrih zaljubljenika u modra prostranstva. Akcija čišćenja podmorja u Biogradu na Moru okupila je upravo onoliko sudionika koliko je dopušteno epidemiološkim mjerama. Inače bi ih, tvrde, bilo mnogo više.

Na rivi u Biogradu na Moru tog je dana bilo vrlo živo. Pred fotoaparatom Ivane Nobilo podmorje nema tajni.

- Jako puno lokalnog stanovništva ne pazi na svoje, da ga tako nazovemo, predvorje. Mislim da bi trebalo malo više obratiti pažnju na ono što vam je ispred kuće, poručuje Ivana.

Organizatori su među biogradskim prijateljima potražili pomoć za izvlačenje vreća sa smećem s dna. Sudionici akcije vjeruju da u ovakvim prilikama svatko tko može i treba pomoći. 

Ovakvo je okupljanje i odlična prigoda za promicanje naše podvodne baštine.

- Mi smo organizirali malu restauratorsku radionicu za djecu, da vide što mi radimo, čime se bavimo, kaže Zdenka Vrgoć, konzervatorica u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru.

Oduševljena su i djeca ali i odrasli. 

Ideja oko koje su se okupili svi ovi ljudi, i djeca, jest - uputiti poruku o potrebi očuvanja našeg podmorja, koje je, tvrde oni koji ga redovito posjećuju, u kritičnom stanju.

- Mi ne razmišljamo niti o našoj djeci, niti o tome što će ostati iza nas. Hoćemo imati sve, sada i odmah. Situacija u podmorju je rezultat svega toga, poručio je Đani Iglić, Ronilački klub "Sv. Roko", Bibinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!