Albert Gajšak oduševljava inovativnim idejama

14.12.2021.

16:47

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/P.F./HRT

Albert Gajšak i Batmobil

Albert Gajšak i Batmobil

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od najmlađih hrvatskih osnivača startupa Albert Gajšak, nastavlja oduševljavati svojim inovativnim idejama. Upravo je završio kampanju na jednoj od najpoznatijih platformi za grupno financiranje. Iako im je zadani cilj bio 100-tinjak tisuća kuna, prikupili su više od 2 i pol milijuna.

Albert Gajšak zadovoljno pokazuje kamerama HTV-a svoj dosad najambiciozniji projekt. Batmobil, set za slaganje za sve koji žele naučiti o elektronici, programiranju, strojnom učenju, računalnom vidu, nadišao je sva očekivanja.

- Prikupili smo preko 380.000 dolara, a cilj je bio 15.000 dolara, tako da je kampanja bila izrazito uspješna. Preko 2400 ljudi je to podržalo i jako sam sretan s time što se to uspjelo napraviti i htio bih zahvaliti svima koji gledaju što su podržali batmobil, rekao je Gajšak, direktor CircuitMessa.

Prvi tehnološki startup pokrenuo je 2017., tada još u srednjoj školi, i sve to iz nekog inata jer tada nije mogao naići na nekoga tko bi ga naučio više.

- Postoji tu jako puno problema, tipa imamo samo jedan sat tehničkog, djeca ništa ne uče o tome, a profesori su u nekim okvirićima i onda sam ja zbog toga svaki put nakon škole išao u zajednicu tehničke kulture i tamo bih učio kako nešto napraviti rukama, objasnio je Gajšak.

Dosad je razvio brojne edukativne proizvode koji motiviraju djecu i odrasle kao što su igraća konzola ili mobilni telefon za sastavljanje. U četiri godine više od 50.000 STEM setova otišlo je u 80-ak zemalja.

Cijela poanta svih naših uređaja je da dolaze rastavljeni. Djeca i mladi to trebaju sastaviti, nešto naučiti o elektronici, programiranju i o tom STEMU (science tehnology enegenering and mathematics) o kojem svi pričaju. Jako je bitno da mi s tim našim setovima učimo djecu o tim vještinama budućnosti, istaknuo je Gajšak.

Albert, koji ima 23 godine i 23 zaposlenika, teško se više može nazvati startupom kada govori da je njegova misija postati najoriginalnija i najveća tvrtka za STEM edukaciju na svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!