16:56 / 12.01.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT

Aquabecks, aplikacija za obranu od poplava

-

-

Foto: - / -

Razoran potres oštetio je i nasipe na sisačkom području. Zato je izgrađena druga linija obrane od poplava. Sustav dojave i zaštite od poplava mogao bi poboljšati uređaj koji je osmislio Bjelovarčanin Davor Predavec.
Razoran potres oštetio je i nasipe na sisačkom području. Zato je izgrađena druga linija obrane od poplava. Sustav dojave i zaštite od poplava mogao bi poboljšati uređaj koji je osmislio Bjelovarčanin Davor Predavec. Zanimanje su već pokazali stručnjaci iz Velike Britanije.

Davor je razvio aplikaciju, odnosno uređaje koji dojavljuju podizanje razine vode Centru za upravljanje katastrofama, pa i satelitom ondje gdje nema zemaljskih veza. Ideju o kontaktnim i beskontaktnim senzorima za dojavu poplava, razvio je na praksi u Velikoj Britaniji.

- To može biti prvo upozorenje. Drugo, pa onda da se postave barijere na vrijeme i spriječe ogromne štete. Imali smo slučaj s instalacijom u Engleskoj, gdje smo postavili dva uređaja kako bi se spriječila poplava hotela instalirani su prozori i vrata, barijere i uređaj za dojavu poplava, govori Davor Predavec, vlasnik tvrtke SymbIoTic, Bjelovar.Još se sjećamo prošlogodišnjeg slučaja iz zagrebačkog Trnja kada je jedan stanovnik provalio za vrijeme poplave u ustavu kako bi podignuo branu. Primjenom Davorove inovacije to bi se radilo elektronički. Inovacija je prijavljena na europski natječaj te je vrlo brzo dobila zeleno svjetlo i nepovratnih 200 tisuća eura. Daljnji korak je komercijalizacija.

- Upravo zato je potrebno dobro istražiti samo tržište prije nego što se ideja počne realizirati u stvarnost. Isto tako putem projekta je planiramo marketinške aktivnosti u vidu istraživanja i analize tržišta, ističe Julija Dončević, konzultantica, voditeljica projekta. 

Iako je uređaj još u razvoju da je riječ o inovaciji koja bi mogla ući u stalnu primjenu, svjedoči i zanimanje dviju tvrtki iz Velike Britanije.

- Aquabecks koja je specijalist za upravljanje poplavama i jedna engleska firma koja se bavi nadziranjem Zemlje putem satelita. Uređaj koji mi razvijamo je sve više tražen jer će raditi na više mreža, imati dugotrajnu bateriju od 5 do 7 godina što je veoma traženo, govori Predavec.

Za uređaj se zanima i Komisija za rijeku Savu koja djeluje u pet država, a  u  dogovoru s MUP-om, kad završi testiranje postavit će nekoliko kao pilot projekte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!