Arheološka bogatstva privlače turiste u neretvanski kraj

17.05.2023.

17:21

Autor: Mateja Delija/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Arheološka bogatstva

Arheološka bogatstva

Foto: HTV / HRT

Neretvanski kraj turiste privlači i arheološkim bogatstvom. Prije nekoliko godina u koritu rijeke Neretve pokraj Komina, prilikom planiranja izgradnje pregrade za obranu od zaslanjenja delte Neretve, pronađeno je više eksponata koji datiraju iz vremena antičke Narone. Podvodno nalazište ovih dana nastavili su istraživati arheolozi Sveučilišta u Zadru.

Za bolje poznavatelje povijesti, arheološka otkrića u ovom dijelu Neretve i nisu veliko iznenađenje. Ovdje je nekada vodio pomorski put prema Naroni, a danas se zanimljivim otkrićima na dnu rijeke pomalo slaže povijesna priča. 

- Na drugim mjestima Arheološki muzej u Zadru pronašao je tijekom rekognosciranja izolirane primjerke amfora, bilo ih je dosta, ali su sve bile razbacane po koritu rijeke. Na ovome mjestu koncentracija je baš velika. Za sada ima oko trideset primjeraka, rekla je Irena Radić Rossi, Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica.

Pripadaju razdoblju od prvog stoljeća prije Krista do drugog stoljeća. Na početku se pretpostavljalo da se ovdje nalaze i ostaci broda kojem još nisu ušli u trag. 

- Ostaci broda vrlo vjerojatno brzo nastradaju ako ne upadnu u duboki mulj. To se ovdje nije dogodilo jer su sve amfore na površini riječnoga dna, rekla je Radić Rossi. 

Dominiraju brojni ostaci iz recentnih vremena, keramičko posuđe, tegule i ostali vrijedni predmeti iz rimskog doba. 

- Imamo jedno ravno dno neke posude, velike ili možda čak i amfore. Kojeg je tipa to sad ne možemo reći, ali čini mi se po fakturi da bi moglo pripadati prvom stoljeću prije Krista kao i amfore pronađene u njegovoj blizini, istaknula je Radić Rossi. 

Na istraživanju radi deset ronilaca i arheoloških stručnjaka, a lokalitet planiraju pretražiti do kraja svibnja.

- Otvorili smo ono što smo u početku našli. Samim kopanjem smo došli do još nalaza i zapravo se moramo konstantno širiti, rekao je Vedran Doršić, voditelj ronilaca Instituta Ars Nautica.

Pitanje je što sve još krije Neretva jer će ovo istraživanje tek pokazati prave rezultate. Za sada je sigurno da će postavi muzeja neretvanskog područja biti bogatiji novim predmetima antičkog doba. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!