Iako se u iločkom kraju grožđe bere početkom rujna, zbog visokih temperatura ove su godine u berbu krenuli čak tri tjedna prije. Ni najiskusniji vinogradari ne pamte ovako rani početak berbe. Ipak, grožđe je vrhunske kvalitete, s vrlo malo bolesti tako da će i ove godine vina, kažu, biti vrhunska.
Na valovitim obroncima Fruške gore u iločkim vinogradima skida se grozd po grozd.
- Graševinu beremo. Dobro izgleda, slatko, lijepi su grozdovi, kaže Kvetoslava Koza, beračica.
Prinos je dobar
Grožđa ima, prinos je dobar. Ali sve to treba i pobrati.
- Škare moraju biti oštre. Mora se paziti da se ne ošteti loza za nagodinu, govori Božena Bošnjak, beračica.
Već u 6 ujutro sunce neumoljivo prži, no raditi se, kažu, mora.
- Malo hladne vode, malo šešir i izdrži se. To je tako kad se bere, kaže Kvetoslava.
U berbu grožđa čak tri tjedna ranije
Zbog izrazitih vrućina vinari su morali krenuti u berbu grožđa čak tri tjedna ranije.
- Grožđe je zdravo, zrelo, zato ga i beremo malo ranije da ne bi otišlo u previsoke šećere, a niske kiseline, kaže Mladen Papak, enolog i proizvođač vina iz Iloka.
- Nakuplja dosta visoke šećere i kroz neka dva tjedna će već krenuti u fazu prezrelosti, govori Mijo Ćorić, vinogradar iz Iloka.
Ni najiskusniji vinogradari poput Marinka ne pamte ovako rani početak berbe.
Da im berače ne udari sunčanica, vinogradari među svoje trsove šalju radne strojeve.
- Stroj je po meni idealno rješenje, on mijenja dnevno čak 120 ljudi što je jako bitno jer to smanjuje trošak i u ovom trenutku nam je puno bitnije jer ćemo uspjeti skinuti na vrijeme, kaže Mladen Papak
Sitni sati iza ponoći idealni za berbu grožđa
Zato je beračima najbolji saveznik - mjesec. Sitni sati iza ponoći idealni su za berbu grožđa.
Iako se sunce pobrinulo za visoke prinose, zbog toplinskog vala vinari se žure pobrati svoje grožđe.
- Mi se nadamo da nećemo svake godine biti pogođeni, već smo bili u lipnju mjesecu ove godine tučeni i to dobro, prošle godine previše, a nadamo se da neće sad opet biti, govori Mladen.
Jer ljubav prema vinarstvu, ovdje je duga i čvrsta poput loze, a njihova vina vrhunska.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!