Čak mjesec dana ranije počela je berba grožđa u dalmatinskim vinogradima. Razlog - ekstremne temperature koje odgovaraju vinarima s obzirom na to da se očekuje dobar urod i kvaliteta. U to se osvjedočio i novinar HRT-a Edi Škovrlj, koji je bio na berbi u jednom od najvećih vinograda u Ravnim kotarima.
Pržilo je i danas. Na suncu više od 35. No, Dalmatinci i u dane berbe imaju svoje rješenje za osvježenje.
- Da nema bevande na ovom suncu, nema snage, daje nam snagu i za berbu, kaže Radoslav Bobanović, vinar iz Ravnih kotara.
Ne valja piti na gladno pa je i marenda u skladu s težinom posla i potrošnjom kalorija.
- Evo, bit će junetine, teletine, dodat ćemo malo i janjetine, bit će sve OK, kaže Radoslav.
Uranila berba čak mjesec dana. Škare i berači u redovima, nikad ranije. Bolje i ne pitati - je li teško?
- Hahaha, to pitanje nije za svakoga... Tko može, može, tko ne, ništa, kaže berač Šime Čudina.
Priroda diktira ritam, berači su tu da se prilagode.
- Počeli smo brati u 5 ujutro, brat ćemo do 11, poslije toga je nemoguće, kaže berač Neno Bedeković.
No, iz vinograda neće tako brzo. Treba pobrati 50 tisuća panjeva, na 11 hektara.
- Mi smatramo da bi krajem rujna trebalo biti pobrano, kaže Radoslav Bobanović.
Paralelno s berbom obavlja se i prerada. Ovo će biti roze pjenušac. Ukupno će se ubrati 70-ak tisuća kg, ili sedam vagona, različitih sorti, od čega će se dobiti 35 do 40 tisuća litara vina, kaže Radoslav.
U posljednjih mjesec i pol živimo u vremenu, kako se to moderno kaže, opasnom za život. Je li opasno i za vinograd?
- Baš suprotno, idealno vrijeme za vinograd i po svemu sudeći bit će jako dobra godina za vino, kaže Dario Brkljača.
Grozdovi zdravi i jedri. Puni soka i sladora. Vino bi ovu godinu moglo biti prava medicina, pa se valja malo i pomučiti želi li se ostatak godine uživati. Nismo prispjeli na marendu, ali u slast bila ovim vrijednim ljudima.