12:56 / 16.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

Zanimljivi susreti zagrebačkih taksista: "Na biciklu u klubove, a doma žena trudna"

Vladimir Ružnjak, taksist iz Zagreba

Vladimir Ružnjak, taksist iz Zagreba

Foto: Dobro jutro, Hrvatska/ Matija Habljak / PIXSELL

Vladimir Ružnjak, taksist iz Zagreba, za vrijeme pandemije prešao je iz noćne u dnevnu smjenu. Trenutačno imaju malo više posla danju jer su počele raditi škole. U prilog im ne ide što ljudi rade od kuće, u hotelima nema gostiju. Ovaj posao ima prednosti i mane, ali zanimljivih ljudskih priča ne nedostaje.

- Noćna smjena nije na izdisaju, ali vrlo je mali opseg koji se sada radi noću. Imamo i dovoljan broj kolega koji to rade u tjednu, kazao je za emisiju HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska".

Kao taksist radi već 36 godina. Radio je šest godina za vlasnike u privatnom sektoru, no zaželio se samostalnog rada.

Kao taksist naslušao se svakakvih priča. Jednu od njih podijelio je s gledateljima emisije "Dobro jutro, Hrvatska":

- Bilo mi je simpatično jedno jutro prije nekoliko godina, iz noćnog izlaska dođe meni na stajalište čovjek s biciklom i pita me može li do Velike Gorice. Ja kažem: 'Može, ali kaj ćemo s biciklom?'. Kaže on: 'Nema problema, to se skupi i u gepek'. I fakat, u gepek sam mogao staviti pet tih bicikala! Krenemo mi prema Gorici. Inače ja ne pitam stranku ništa, ali ovo mi je bilo čudno - čovjek lijepo obučen, pa rekoh: 'Kaj vi radite ovako rano tu, s biciklom?'. Kaže: 'Ja vam biciklom odem navečer od doma iz Gorice, obiđem par klubova, a da ne izgubim vozačku ako što popijem, biciklom odem van. A ujutro ako mi se ne vozi, uzmem taksi'. I dođemo mi u Goricu pred kuću, lijepa kuća, sve osvijetljeno, kaže on: 'Sad će biti problem'. Rekoh, kakav problem? Kaže: 'Žena mi je trudna!', prepričao je kroz smijeh, otkrivši i da žena nije spavala u trenutku kada je suprug došao kući.

Najdulja vožnja u životu bila mu je, kaže, kada je vozio jednu ženu kojoj je bilo loše, a vozila se sa kćeri do bolnice. Kaže - ne bi volio da mu se takva vožnja ponovi.

Radni mu dan počinje oko 6, 7 ujutro. Osim vožnji, tu je i puno čekanja da netko nazove.

- U ovom poslu morate odraditi barem 10-11 sati u komadu da biste pokrili potrebe. Vi možete raditi kad želite, po noći ili danu, kaže, i ističe to kao prednost.

Posao, dakako, ima i mana. Umor u noćnim smjenama javlja se, kaže, nakon 2, 3 sata.

- Ali veći vam je problem s mladim ljudima koji se vraćaju iz izlaska. Nije nikakva sigurnosna situacija, nego oni previše popiju i onda je problem da vam ne povrate u autu. Onda imate okupaciju s tim dva dana, kaže.

Problem je i odlazak na toalet. Do pandemije, kada su radili kafići, mogli su otići tamo.

- Sad imate u glavi popis javnih WC-a ili Toi Toi bude na nekim mjestima. To nije mali problem, poručuje.

Pogledajte razgovor:

  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!