Blagdanski izlov - šarana za Badnjak mora biti

23.12.2021.

19:57

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Sani Lukić/E.P.C.

Šarana za Badnjak mora biti - izlov iz ribnjaka

Šarana za Badnjak mora biti - izlov iz ribnjaka

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

U kontinentalnom dijelu Hrvatske na bladanskom je stolu za Badnjak gotovo neizostavan šaran. Iako je ova godina zbog dugotrajne suše i poskupljenja kukuruza iznimno teška za proizvođače slatkovodne ribe, šarana će biti dovoljno. Blagdanski je izlov privukao kupce i na ribnjake jer traži se šaran više.


Pune su mreže na ribnjacima u Sišćanima pokraj Čazme i na kraju godine koja nije bila laka za proizvođače slatkovodne ribe. 


- Još jedna zahtjevna godina je iza nas, najviše vezano za sušu koja nas je ponovno pogodila. Znači već drugu godinu gdje su uvjeti za rad sve teži i jako je teško održavati proizvodnju, kaže nam Jurica Bošnjak, direktor tvrtke "Ribnjak 1961." 


Riba nije znatno poskupjela u odnosu na kukuruz, no zbog suše se riba manje hranila pa je prinos manji.


- On je pao ove godine za 20 -30%, ali pošto se mi snabdjevamo izričito oborinskim vodama, bili smo spremni na te naše gubitke, objasnila je Nedjeljka Grubačević, tehnologinja u "Ribnjaku 1961.", u Sišćanima.


Sve je teže pronaći radnike u poljoprivredi, stoga su zaposlili strance. Rana Sohel iz Bangladeša ovdje radi godinu dana.


- Sretan sam, ovo je dobro poduzeće, htio bih dulje ostati, možda još godinu ili dvije. Hrvatska je lijepa zemlja, sviđa mi se ovdje. I ljudi mi pomažu, moji šefovi, rekao je Rana.

Koliko je baš svježa riba s ribnjaka omiljeno jelo na Badnjak - vidi se po kupcima koji su strpljivo čekali u redu.


- Tradicionalno to pečemo u našem selu. Svake godine se skupimo kod nekoga i svi pečemo na jednom mjestu i kasnije se razilazimo -  kićenje bora.  Bolje da umre selo nego običaj, rekao je Matija Vajda iz Deanovca.


Kako spremaju šarana u ovom kraju, pitamo. 


- Danas ga kupim, napacam da malo odstoji. 


- A  kakav mora bit pac? 


- Malo ljutkast da se može popit iza, kaže. 


Za pripremu šarana treba i puno žara, a na kraju se zalije gemištom.Nažalost, slatkovodna riba kod nas se jede uglavnom prigodno pa i ne čudi što godišnje po stanovniku trošimo samo skromna od dva do tri kilograma. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!