Na Badnjak u mnogim će se domovima pripremati morska riba. Kakva je ponuda i kave su cijene, provjerila je ekipa HTV-a u zadarskoj ribarnici. Nudi se za svakoga po nešto - od sitne i cijenom prihvatljive ribe - do kapitalaca. Prodavači kažu kako su na zadarskoj tržnici cijene godinama iste. Nekima skupo, nekima nije.
- Evo, srdele, trlje, podlanice, imamo i prekrasne brancine po 70 kuna, sve su cijene izložene - do pasa po 60 kuna kilo, trlje velike su po 50 kuna, kaže nam prodavačica ribe Sandra Miočić.
Na Miškovu pultu ima svega. Od domaćih lignji po 150 kuna, do lososa iz Norveške. Najviše pozornosti ipak je privukao zubatac.
Zubatac - 1 kilogram 250 kuna
- Koliko je težak, pitamo Miška Ljubičića.
- Četiri i po kila ima. Pusti mu zube, vidi mu škrge, jutros je ulovljen u tri sata, hvali Miško kapitalca.
Sretnom će kupcu za njega trebati više od tisuću, no vrijedi svake kune. Za one koji su u ribarnicu krenuli s gotovinom.
- Kartice ljudi traže, a na kartice se ne može dati jer ja moram ribu, platiti vagu. Nemaju ljudi šolde, kaže prodavačica Ljubica.
Oni slabijeg budžeta mogu kupiti, na primjer, zdravu, plavu ribu.
- Srdele kupujem, to je za macu. Ja imam malo bolje, kaže nam gospođa koja će za Badnjak bakalara.
Za blagdanske dane dobre ribe ipak mora biti.
- Sipe , mušuni s kumpirima, za ručak, a bakalar za večeru na Badnjak, škampići za dicu, isplanirao je meni za Badnji dan jedan od kupaca.
- Ponuda je dobra, zadovoljan sam, cijene su prihvatljive, nisam primjetio da su različite nego prije par dana, kaže drugi.
Kakva će ponuda biti sutra, pričat će oni koji u nabavu za blagdanski stol krenu u poslijednji čas.