Bribir je ugostio natjecatelje u pripremi makarona, tradicionalne tjestenine koju je trebalo umijesiti, izvaljati i oblikovati što sličnije originalu. Nakon natjecanja makarone se, naravno, moglo i probati. To je samo jedan od zanimljivih događaja u sklopu nadaleko poznate manifestacije Ružica Vinodola.
Trinaest natjecateljica mijesilo je bribirske makarone prema tradicionalnom receptu. Ta je tjestenina jedan od zaštitnih znakova ovoga kraja.
- Pripremale su ih i naše stare none i to svoje znanje prenosile su na svoje kćeri, na svoju djecu od pamtivijeka, kazala je Alenka Spoja, direktorica TZ-a Vinodolske općine.
Veličinu, oblik i ostale detalje ocjenjivale su iskusne kuharice koje su na kraju izabrale makarone Sanje Ugrin kao najbolje i najsličnije onima izvornima. Tajna je, kaže pobjednica, u prenošenju tradicije tzv. "mišenja makarunih" s koljena na koljeno. To je natjecanje održano u sklopu poznate vinske manifestacije Ružica Vinodola.
- Zamijesi se tijesto, onda ga se razvalja i režu se kvadratići koji se spajaju. Tako su moja nona i mama radile, pokazuje Sanja Ugrin, pobjednica "mišenja makaruni" na Ružici Vinodola.
Na kuhane bribirske makarone izriba se sušeni kravlji sir, a zatim ih se polije rastopljenim maslacem i vodom u kojoj su se kuhali. Nakon što odstoje pola sata servira ih se na različite načine.
- Poslužuju se uz zelenu salatu, uz divlju rigu, uz krumpir salatu, uz pržene rajčice pa čak i uz gulaš u ovo modernije doba, rekla je Milica Blašković, dopredsjednica KUD-a Bribir.
A posjetitelji su rekli svoje o bribirskom makaronu, zalivši ga domaćim vinom, najčešće žlahtinom iz obližnjeg Vinodola.
Ružica Vinodola nastavlja se i danas u središtu Novog Vinodolskog, a svim se ovim događajima ujedno obilježava 20. obljetnica te eno, gastro i kulturne manifestacije.