Pekar Bruno Alloro: Radimo svojim rukama, za sebe, i ništa nam nije teško

14.04.2023.

12:25

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT/IMS

Bruno Alloro
Bruno Alloro
Foto: HTV/IMS / HRT

Bruno Alloro francuski je pekar koji se zbog ljubavi skrasio u Hrvatskoj. Unatoč teškoćama, u maloj pekarnici ovih dana ima sve više posla, a zajedno sa suprugom promiče zdravu prehranu bez aditiva, što Splićani sve više prepoznaju.

Od jedan ujutro je na nogama i svaki mu gram brašna kroz ruke prođe. Tijesto peče onako kako se to radilo nekad, kada je najjednostavnije bilo i najslađe.

Bruno Alloro četvrti je naraštaj pekara u obitelji.

- Nije mi problem jer volim ovaj posao. Radimo svojim rukama, za sebe, i ništa nam nije teško, kaže Alloro.

Ničega ne bi bilo bez njegove Vanje, Zagrepčanke rođene u Splitu.

Pir i raž za kruh nabavljaju od domaćih uzgajivača, a melju ih u mlinu. Baš je sve, ističu, bez aditiva; nema čak ni dozvoljenih E- brojeva.

- Filozofija mog Brune je da se radi kao što se prije radilo, prije pedeset, sto godina, kako su naše bake radile: prirodan kvas, brašno, voda, sol i to je to, tvrdi supruga Vanja.

Vanja Alloro, supruga

Vanja Alloro, supruga

Foto: HTV/IMS / HRT

Posao grade dan po dan, od uha do uha, što ne prodaju, podijele.

- Mi ne želimo živjeti od turista. Želimo živjeti od naših ljudi, da ih vratimo starim navikama, da jedu zdravo i da jedu bez aditiva, dodala je supruga Vanja.

Svako malo Vanja i Bruno osmisle novi zdravi pekarski proizvod, ali Splićani su i kada je o kruhu riječ posebni - najviše traže raženi s likom Miše Kovača!

Kruh, Mišo Kovač

Kruh, Mišo Kovač

Foto: HTV/IMS / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!