Buking u Dubrovniku usporen, ali otkazivanja nema

03.04.2022.

21:20

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Predsezona u Dubrovniku

Predsezona u Dubrovniku

Foto: HTV / HRT

Sjajan buking s početka godine, zbog ukrajinske krize, u Dubrovniku je usporen. Ali otkazivanja nema. Počeo je ljetni red letenja - unatoč neizvjesnosti, nadaju se boljoj popunjenosti zrakoplova za Uskrs, pa i dobroj predsezoni.

Američki bračni par Domoy desetljećima dolazi u Dubrovnik - prvi put nakon pandemije. Nije ih obeshrabrila ni ukrajinska kriza.

- Mnogo je razloga zbog kojih dolazimo i uživamo, prije svega, zbog kulture i hrane, govori Francis Domoy, turist iz SAD-a. Odmaramo se, uživamo u ljudima i divnoj hrani, čudesnim ljepotama i lijepom vremenu, dodaje Dianne Domoy.

Dubrovnik je živnuo s ljetnim redom letenja. U gradu je gotovo pet puta više turista nego u istom razdoblju lani. No to je tek polovina iz rekordne 2019.. Najbrojniji su Britanci, domaći pa Amerikanci.

- Nakon rata u Ukrajini malo je lošija popunjenost, još nije Uskrs, s obzirom na to da je Uskrs tek 17.4., nadam se da će biti bolje popunjeni zrakoplovi, s obzirom da sam razgovarao s hotelijerima koji imaju dosta dobru popunjenost soba i apartman, ističe Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik.

Sjajan buking s početka godine usporen je, ali otkazivanja nema.

- Mi smo prilično zadovoljni uzimajući u obzir zadnje pandemijske godine. Naravno rat u Ukrajini je malo usporio buking, nemamo nekih otkaza, samo je malo usporen u zadnje vrijeme. Već sada su najave prilično dobre , mi otvaramo neke hotele i ranije nego smo namjeravali, kaže Ivan J. Karlić, direktor operacija Valamara za regiju Dubrovnik.

Istodobno sve više zemalja ukida mjere ograničavanja putovanja - pa tako i Velika Britanija, naše najvažnije emitivno tržište.

- Možemo s veseljem reći, vrijede pravila punog ukidanja kovid mjera i onih unutar zemlje bi za putovanja što je veliko ohrabrenje i omogućava da se rezultat s tog tržišta nakon dvije sušne godine intenzivno popravi u ovoj godini, ističe Vladimir Bakić, direktor TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije.

S dozom neizvjesnosti, ali i optimizma - cilj je ostvariti 80 % turističkog prometa iz 2019.


- U svijetu raste interes za putovanjima, unatoč pandemiji, ukrajinskoj krizi i inflaciji, istaknula je u javljanju za središnji Dnevnik iz Dubrovnika Sandra Lacković.

- Ako pogledamo danas u odnosu na 2019. možemo biti zadovoljni. Buking je krenuo, ja malo stao, ali sada se vraća, možemo biti zadovoljni, rekao je član TZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Stanko Ljubić.

Dodaje da su se konkurentske zemlje oporavile, da nije ista situacija kao prošle sezone, dodajući da moramo paziti da ne pretjeramo s cijenama. 

- Letovi su pomalo počeli, gosti nam dolaze, što je dobro. Svega toga nije bilo u zadnje dvije godine. Naglašavam da je buking bolji nego 2019., možemo s optimizmom gledati na sezonu pred nama, dodaje Ljubić. 

Dodaje da će ukupan prihod ove godine biti bolji nego 2021. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!