Buzet - grad tartufa

29.12.2021.

07:00

Autor: Ivana Nežić/T.V./Dnevnik/HRT

90. godina tartufarstva u Istri

90. godina tartufarstva u Istri

Foto: HTV / HRT

Davne 1931. znanstvenik Massimo Sella počeo je sa skupinom znatiželjnika istraživati dolinu rijeke Mirne u Buzetu. Na kraju je i pronašao ono čemu se nadao. I tako je počela priča o gradu tartufa. Ove se godine slavi velika obljetnica pronalaska najcjenjenije gljive na svijetu, kojom su se nekada hranile svinje.


Danas srce grada, nekada pusta dolina rijeke Mirne. Samo 220 metara od hotela Talijan Sella pronašao je prije 90 godina kapitalca od pola kilograma.

- Tartuf se nije koristio u gastronomiji, međutim stanovnici su ga poznavali. I sam Sella je to zapisao u svom članku, da su neki stanovnici rekli da znaju, to su neki krumpiri koji smrde i koje smo davali svinjama, otkriva povjesničar Matija Nežić

Krajolik ga je podsjećao na regiju Piemonte, gdje je lov na tartufe bio unosan posao. Prvi put prije 90 godina i Istra postaje regija bijeloga zlata.

- Tada još se nije vjerovalo da bijeli tartuf raste negdje izvan doline rijeke Po, tako da je prof. Sella nađene primjerke pregledao i utvrdio da oni imaju ista svojstva kao i oni koji su pronađeni u regiji Piemonte, kaže Nežić. 

U tri dana s dva psa pronašli su 9 kilograma tartufa. Danas je to nezamislivo.

- Sada? Pa nađete nekih 5-10 deka, 15 deka maksimalno, to je taj ulov koji možete postići u to vrijeme, otkriva Goran Bartolić, tartufar iz Buzeta.

Drugi svjetski rat stavio je na čekanje razvoj tartufarstva. Danas je to, baš kako je predvidio Sella, unosan posao od kojeg žive cijele obitelji. 

Buzet se od 1999. godine kiti titulom grada tartufa.

- Od tada su krenuli i vikend festivali tartufa. Naravno to privlači velik broj posjetitelja, ljubitelja te zlatne gljive kako je mi zovemo, kaže Dean Prodan, predsjednik TZ-a Buzet.

Danas je Buzet nezaobilazna točka mnogih svjetskih gurmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!