U Omišlju organizirana akcija "Čisto more i obala"

08.06.2023.

07:07

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/HRT

Akcija čišćenja smeća

Akcija čišćenja smeća

Foto: HTV / HRT

Da je čisto more iznimo važno znaju u Omišlju pa su, da bi ono ostalo takvo organizirali akciju "Čisto more i obala". U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, u akciji su sudjelovali učenici Pomorske škole Bakar.

Ploveći iz uvale Črišnjevo do mjesta održavanja akcije uživamo u pogledu na Krčki most i okolne plaže. Na njima, uz kupače, vrijedno rade učenici Pomorske škole Bakar. Oni su zaduženi za čišćenje kopnenoga dijela.


- Očistili smo otočić. Našli smo puno plastike, gumu, metala, dosta smeća.. pazimo na more, to je naša budućnost, živjet ćemo od mora, kaže Matko Mičetić, 2. razred Pomorske škole Bakar.


Tradicionalna akcija čišćenja mora i obale održava se dvanaestu godinu.


- Akvatorij otočića sv. Marko koji je svake godine sve čišći, i nova sjeverozapadna obala otoka Krka. Ono što je najvažnije, sedamdesetak sudionika imamo danas, kaže Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka.


Veseli da danas ima manje pronađenog i izvučenog otpada u odnosu na prošle godine.


- Non stop je prisutno, čim ima ljudi ima i otpada, rekla je Iva Alač.


A kako bi bilo još manje otpada - organizatori pozivaju lokalno stanovništvo da pripaze na čistoću omiljenih plaža.


- Ovaj akvatorij je akvatorij i Kostrenjana, i Kraljevičana i Bakrana i svih ovih okolnih mjesta koji imaju dosta barki. Moramo krenuti od sebe, od škola, naše djece. Od najosnovnijih stvari, da se ne bacaju žvake, čikovi pa nadalje, rekao je Zlatan Marunć, privremeni pročelnik UO za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ.


Poruka je to i za budućnost - krenimo od sebe i ostavimo akvatorij otočića svetog Marka čistim - kako bi i sljedeće godine dočekao brojne goste proziran i plav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!