Atrakcije u Kninu, mostovi koji spajaju rijeke

14.04.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT

Atrakcije u Kninu, mostovi koji spajaju rijeke

Atrakcije u Kninu, mostovi koji spajaju rijeke

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Završen je još jedan kninski projekt u sklopu Intervencijskog plana kojim se u taj grad ulaže oko 23 milijuna eura u gospodarstvo, komunalnu i turističku infrastrukturu. Izgrađeni su pješačko-biciklistički mostovi preko rijeke Krke i njezinog pritoka, a time je sada omogućeno povezivanje svih postojećih sportsko-rekreacijskih sadržaja u jednu cjelinu.

Jedan za Krku, drugi za Butižnicu. Na tzv."Sastavcima", nedaleko mjesta gdje se dvije rijeke sastaju, postavljeni su drveni mostovi od 18 i 26 metara.

- Ono što pokušavamo kroz ove projekte je približiti rijeke i rijeku Krku prvenstveno stanovnicima Knina, a onda i posjetiteljima grada. Osvijestiti zapravo tu činjenicu da grad Knin ima toliko vodnog bogatstva, kaže voditeljica Projektnog tima Intervencijskog plana Knina Zdenka Gugo.

Knin - grad na 7 rijeka


Jer malo je onih koji znaju da je to grad na 7 rijeka - Krka i njezinih 6 pritoka skriveni su turistički adut pa se i prvi kninski trail potkraj travnja organizira duž jedne od njih, Krčića.

- To su staze koje će obići ovu raznoliku i atraktivnu prirodu Knina i okolice, ljudi će uživati u izvoru rijeke Krke, slapu Krčića, gornjem toku Krke, u vidikovcima koji pružaju poglede na Burnumska jezera, na grad Knin, na kninsku tvrđavu, dodaje turistički vodič Mihovil Budanko.

Turistička statistika bilježi - u 9 mjeseci prošle godine već je bio premašen cijeli godišnji turistički promet iz rekordne 2019. Jer gosti sve češće Knin i okolicu otkrivaju kao poželjno odredište za aktivni boravak na otvorenom.

- Naši posjetitelji mogu biciklirati duž rijeke Krke, mogu ići na 'džip ture' na planinu Dinaru, voziti se čamcima niz rijeku Krku, imamo 'quad' i 'buggy ture', jahanje konja - tako da zaista jedan dan nije dovoljno za provesti u Kninu, naglašava direktorica TZ Knin Tamara Milković.

Stoga je u planu i osmišljavanje novih sadržaja i njihovo povezivanje s kninskim rijekama i jezerima. Jer zasad je, samo uz 4 od ukupno 7 rijeka, posjetiteljima na raspolaganju kružna ruta od čak 14-ak kilometara atraktivnih pješačko-biciklističkih staza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!