Neiskorištene građevine na atraktivnim šibenskim lokacijama

21.01.2023.

Zadnja izmjena 07:00

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Neiskorištene građevine na atraktivnim lokacijama prave probleme Šibenčanima

Neiskorištene građevine na atraktivnim lokacijama prave probleme Šibenčanima

Foto: HTV / HRT

Neiskorištene i nefunkcionalne nekretnine često su izvor brojnih problema gradovima i općinama, nekima čak i kočnica daljnjeg razvoja. Šibenik, primjerice, na iznimno atraktivnim lokacijama u gradu i okolici već godinama uzalud čeka da ulagači napokon i ostvare ono što su najavljivali.


Nakon više od 2 desetljeća zgrada je napokon dobila vlasnika kojemu neće biti tek mrtvi kapital. Odmah je prionuo obnovi kako bi Šibenik umjesto trošne dobio reprezentativnu zgradu.


Priželjkuju Šibenčani sličnu sudbinu i susjednim zgradama. Jer bivši hotel Krka desetljećima je derutan i neobnovljen. U funkciji nije ni velebna zgrada stare pošte.


- Imate državu, odnosno državnu tvrtku Poštu, koja godinama, ako ne i desetljećima, je napustila zgradu pošte i usprkos našim razgovorima s Upravom pošte, ništa ne poduzima da se valorizira njihova nekretnina, rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić


Iz te tvrtke tek poručuju - prodaja zgrade je u planu. U planu je i švicarskim ulagačima u okolici Zablaća na 60 hektara otkupljenog zemljišta izgraditi velebni turističko-stambeni kompleks. Za čiju je medijsku promociju iskorišten i glumac Brad Pitt koji je 2016-e prošetao Šibenikom. Zablaćani međutim u spektakularne najave više ne vjeruju.


Ništa se ne događa ni u prigradskom naselju Brodarica gdje su engleski investitori prije više od 10 godina otkupili 10 hektara zemljišta za izgradnju luksuznog stambenog kompleksa.


- Jednostavno smo u poziciji začaranog kruga u kojem one koji su vlasnici postojećih građevinskih područja ne možete ničim natjerati da krenu u investiciju, a nekim novim investitorima koji imaju zatvorenu cijelu konstrukciju ne možete to omogućiti jer im legalno i legitimno ne možete osigurati nova građevinska područja, požalio se Burić.


Naime, postojeće zone građevinskog, a neizgrađenog područja već zauzimaju goleme površine - i to na atraktivnim lokacijama. I sve dok je tako budući ulagači ostat će na čekanju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!