Razmjenjuj, doniraj, recikliraj - i čuvaj okoliš

26.02.2023.

07:00

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnenvik/HRT/A.S.

U Kninu organizirana radionica razmjene i doniranja predmeta

U Kninu organizirana radionica razmjene i doniranja predmeta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Razmjenjuj, doniraj, recikliraj, u Kninu se vode tom idejom kako bi se očuvao okoliš. Organizirali su ekološku radionicu i sajam razmjene predmeta. Projekt je financiran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, a cilj je educirati građane o sprječavanju nastanka otpada, njegovu odvajanju i ponovnoj obradi.

Kninjani su shvatili lijepo je kad doneseš svoje igračke pa uzmeš neke druge. A mama ne mora otvarati novčanik.

Svidjelo se i odraslima međusobno razmjenjivati korištene, a dobro očuvane predmete. To je i bila svrha sajma, ukazati na važnost njihova kruženja, kako ono što se može još upotrijebiti ne bi završilo u kanti ili kontejneru.

- Tako da kroz ovaj sajam želimo ljude još više motivirati da razmjenjuju stvari, da ih doniraju, da ih ne bacaju i ne stvaraju dodatni otpad. S druge strane, da isto tako ih malo podsjetimo da kad idu kupovati stvari, da budu malo realniji, da stave nekakav popis, da stvarno kupe stvari koje im trebaju, rekla je Maja Kutlača, Ekološka udruga "Krka" Knin. 

Pa su se u sklopu ekološke radionice i razmjenjivala iskustva, o planiranju kupnje, kompostiranju, recikliranju. 

- Kompletna ova ideja i sve što se ovdje događa i čuje i promovira mi se jako sviđa. Važno je zbog budućnosti zbog nas sada, ali i zbog budućnosti s obzirom na to da sve promjene idu malim koracima ovo je jedan veliki korak, kazala je Jelena Josipović. 

- Jako mi se sviđa ovaj način razmjene stvari, tako pomažemo u očuvanju okoliša, a evo doveli smo i djecu tako da nekako ostavimo nešto i za mlađe generacije, osim toga, zabavno nam je, korisno dobra ideja, izjavila je Nela Maljić.  

Oslikavanjem platnenih torbi i djeca su, kroz igru, naučila što je važno.

- Dobro je imati ovu vrećicu zato što ne trebamo imati plastične da zagađujemo okoliš i možemo crtati po njima što god hoćemo, rekao je Leon. 

Svojim su aktivnostima Kninjani poručili - usvajamo navike koje će u budućnosti biti sve potrebnije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!