Ne nazire se obnova hotela Krka

03.12.2022.

07:01

Autor: Ana Bralić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ne nazire se obnova hotela Krka

Ne nazire se obnova hotela Krka

Foto: HTV / HRT

Još se ne nazire obnova nekadašnjeg šibenskog hotela Krka na vrlo atraktivnoj lokaciji, na rivi u središtu grada. Kada je prije 3 godine poljski investitor u stečajnom postupku preuzeo zgradu hotela, javnost se nadala da će višegodišnjoj zapuštenosti tog objekta doći kraj. No, on je i dalje neobnovljen iako se, tvrdi investitor, na projektu obnove - radi.


Najavljeno je potkraj 2019., cilj je potpuno obnoviti bivši hotel.

- Napraviti zgradu koja je najbolja, koja može puno turista dovući u grad, govori Pawel Piotr Brya, investitor.

No, ni građevinskih radnika u hotelu, a kamoli turista. Pandemija je, kažu predstavnici investitora, poremetila sve planove. Ali, na projektu se radi, šturo dodaju. Što točno, nismo doznali. Zgrada bivšeg hotela zaštićeno je kulturno dobro, no od konzervatora još nije zatraženo ishođenje posebnih uvjeta. Prije toga treba izraditi i konzervatorski elaborat.

- Koji će sadržavati povijesni pregled i valorizaciju objekta te smjernice koje će predložiti sve buduće planirane radove na samom objektu, rekla je Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku. 

A investitor je, planirajući prije 3 godine radove, čak pozvao i muzealce da preuzmu dio hotelskog inventara.

- Naravno da smo mi tu našli svega. Stari metalni šank, posude. Njima je bilo jako žurno da se to iznese što mi nismo uspjeli realizirati, govori Marijana Klisović, muzejska savjetnica u Muzeju Grada Šibenika.

Bio je to prvi gradski hotel, izgrađen u vrijeme preobrazbe Šibenika iz težačkog u poslovno središte Dalmacije. 

- Ovaj hotel je simbol gospodarskog, društvenog i gradskog života. Njegov početak seže još u daleku 1876., što znači da on sada puni 146 godina, naglašava Klisović. 

Mijenjao je imena i vlasnike, no svrhu nikada - bio je omiljeno okupljalište svih generacija Šibenčana.

Nezadovoljstvo njegovom neobnovom ne kriju ni u gradskoj upravi. Koja je svojedobno investitoru ponudila svu moguću suradnju i potporu.

- Bilo s konzervatorima, bilo s konzervatorskim odjelom, bilo s nadležnim Ministarstvom kulture. Osobno sam neformalno nekoliko puta razgovarao s ministricom kulture koja zna u suštini o čemu se tu radi. Voljni su pomoći, međutim, pod milim Bogom se ništa ne dešava, govori Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Nema, nažalost, nikakvog zakonskog roka do kada investitori, kupujući neku nekretninu, mogu - ne raditi ništa. Šibenčani bi ipak rado saznali hoće li i kada nekadašnji hotel na vrlo atraktivnoj lokaciji opet biti meka šibenskoga društvenog života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!