U Šibeniku se otvara centar "Dodir rijeke i mora"

24.05.2023.

20:03

Autor: Ana Bralić/T.V./Dnevnik/HRT

Novi šibenski biser: Posjetiteljski centar "Dodir rijeke i mora"

Novi šibenski biser: Posjetiteljski centar "Dodir rijeke i mora"

Foto: Dnevnik / HRT

Šibenik je, zahvaljujući europskom novcu, dobio još jedan vrijedan i atraktivan sadržaj u neposrednoj blizini pomorske utvrde pod zaštitom UNESCO-a, tvrđave Svetog Nikole i uz samo ušće rijeke Krke. Centar s edukativnim i zabavnim stalnim postavom, pod nazivom "Dodir rijeke i mora", još će više pridonijeti atraktivnosti prostora kanala svetog Ante.

Centar se otvara u petak, a besplatno se može razgledati do kraja svibnja.

U novom šibenskom posjetiteljskom centru možete virtualno zaroniti u podmorje, čuti razliku zvuka iznad i ispod površine mora ili pak prošetati riječnim i morskim dnom.

- Taj centar je podsjetnik svima nama da bi trebali biti oprezniji sa betoniranjem, oprezniji sa razvojem. On nas vraća na nekakvu ideju održivog razvoja i zapravo štiti. Osnovna ideja centra je da nam pomogne da zaštitimo prirodu od nas samih, rekao je muzeolog Filip Beusan, autor postava.

Vrlo ilustrativan podsjetnik - sve ono što završi u moru, ondje i ostaje. Na kreativan, domišljat i nadasve zanimljiv način ispričana je priča o iznimnoj važnosti morske bioraznolikosti.

- I najbitnija poruka koja odavde ide je da to bude ne samo mjesto turističkog posjeta već i mjesto edukacije. Zbog toga smo razvili 4 edukativna programa za 4 različite dobne skupine, istaknula je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda.

Za koja se čeka odobrenje resornoga ministarstva kako bi uvala Minerska postala mjesto održavanja Škole u prirodi. A uz prirodnu baštinu, čuva se i ona spomenička. Posjetiteljski centar u službi je UNESCO-ove tvrđave svetog Nikole te na njoj neće biti nikakvih sadržaja.

- Mislim da će to biti jedna važna točka preokreta u onom trenutku kada ovo postane prihvatni centar za posjećivanje Sv. Nikole. Ovo će postati jedna od najvažnijih i najatraktivnijih turističkih točaka ne samo županije nego i šire, poručio je Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko-kninske županije.

Kojoj je cilj domaće osvijestiti o iznimnoj vrijednosti krajolika u kojem žive, a posjetitelje uputiti na važnost njegova čuvanja. Uz poneku duhovitu crticu o ovom prostoru. Nekoć vojarna, zatim kulisa kultnog filma "Kako je počeo rat na mom otoku", suvremeni posjetiteljski centar nesumnjivo je nova atrakcija na popularnoj šibenskoj šetnici.

Sa šetnice u kanalu Svetog Ante u središnji Dnevnik HTV-a javila se novinarka Anamarija Škorić.

Razgovarala je ravnateljicom Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anitom Babačić Ajduk o važnosti novouređenog posjetiteljskog centra za očuvanje prirodnog fenomena potopljenog ušća rijeke Krke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!