Deset bjeloglavih supova iz oporavilišta Beli pušteno u prirodu

15:47 / 25.10.2021.

Autor: Hina/V.M.

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Deset oporavljenih bjeloglavih supova pušteno je u ponedjeljak u prirodu iz Oporavilišta za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu, priopćila je Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije.

Supovi, koji su svoje prve letove nakon izlijeganja na strmim liticama završili slijetanjem u more, spašeni su ljetos pravovremenim dojavama i reakcijama lokalnog stanovništva, brodara te ostalih nautičara i turista, uz asistenciju zaposlenika Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove u Belom.


Danas su novu priliku za suživot s pripadnicima svoje vrste dobili supovi nazvani Tarej, Ledenko, Špilja, Poskok, Alpioniscus, Harpactia, Kristal, Duga, Zlatan i Stalaktit.


- Pet godina nakon uređenja i otvaranja Oporavilišta, kojim upravlja Javna ustanova 'Priroda' Primorsko-goranske županije, broj oporavljenih jedinki koje su dobile drugu priliku za život, popeo se na 51, istaknuo je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.


Četiri bjeloglava supa opremljene su specijalnim uređajima koji će pružiti uvid u njihovo kretanje nakon puštanja, što je ustaljena praksa u suradnji JU "Priroda" i udruge BIOM koja niz godina i kroz različite projekte uspješno pribavlja GPS uređaje što omogućava prikupljanje i praćenje podataka na određenom broju jedinki.


Četiri bjeloglava supa opremljene su specijalnim uređajima koji će pružiti uvid u njihovo kretanje nakon puštanja, što je ustaljena praksa u suradnji JU "Priroda" i udruge BIOM koja niz godina i kroz različite projekte uspješno pribavlja GPS uređaje što omogućava prikupljanje i praćenje podataka na određenom broju jedinki.


Ravnateljica JU Priroda Irena Jurić rekla je kako je praćenje putem GPS uređaja, osim što pruža vrijedne podatke o kretanju supova, u više navrata omogućilo ponovno spašavanje supova koji su se našli u nevolji. 


Tako je primjerice sup Kvarner koji je nakon oporavka pušten u prirodu 2018. godine na Cresu, ponovo spašen u Italiji kada se zahvaljujući GPS uređaju uočilo da se ptica ne kreće. Nakon drugog oporavka Kvarner je tako dobio treću šansu za život, a trenutačno se nalazi u Francuskoj.


Zoološki vrt grada Zagreba od početka je stručnom potporom i veterinarskom skrbi uključen u rad Oporavilišta za bjeloglave supove Beli.


- Suvremeni zoološki vrtovi diljem svijeta, pa tako i naš zagrebački, imaju veliku ulogu u edukciji javnosti o važnosti očuvanja strogo zaštićenih vrsta životinja u njihovim prirodnim staništima, a aktivno sudjeluju i u projektima poput ovog vezanog uz bjeloglave supove, kazao je ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta Damir Skok.


Gdje su neki od supova pušteni iz Oporavilišta s Cresa u svibnju ove godine?


Zahvaljujući kombinaciji očitavanja plastičnih prstenova i telemetrijskog praćenja zna se da je sup Vranac u lipnju zamijećen nedaleko Beča, sup Marin V. desetak dana nakon puštanja već je bio na hranilištu za supove nedaleko Udina, sup Barbara detektiran je u austrijskim Alpama, sup Taras napravio je krug od sjevera Poljske do Sisačko-moslavačke županije.


Bjeloglavi supovi se danas u Hrvatskoj gnijezde još samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Stoga se ulažu veliki napori u očuvanje te strogo zaštićene i ugrožene vrste kao zalog za zdravu budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!