Via Apsyrtides, 75 km šetnje s pogledom na more

03.06.2021.

09:13

Autor: Odri Ribarović/More/HRT

Via Apsyrtides

Via Apsyrtides

Foto: HRT / HTV

Apsyrtides - antički je naziv za Cresko-lošinjsko otočje, ali i početak priče o Via Apsyrtides, novoj-staroj mreži otočnih povijesnih puteva. Poduljih 75 km u sklopu europskog projekta VALUE, već je obnovio Grad Cres, uz netaknutu prirodu, nudeći i buket informacija o otočnoj baštini, povijesti i bioraznolikosti.


- Cres je najveći hrvatski otok i njegova bioraznolikost nije bila najbolje iskorištena. Ispresjecan je poljskim putevima, povijesnim stazama koje su nekad otočani koristili kao jedinu komunikaciju između naselja na otoku i za odlazak na svoja polja. Te staze su idealne za laganu šetnju prirodom. Ima malo izazovnijih dionica, ali za one koji se žele maknuti iz grada, doći uživati u miru ovo je stvarno idealno. Tu jedino što čujete je cvrkut ptica i blejanje ovaca, eventualno šum vjetra, kaže član projektnog tima europskog projekta VALUE Walter Salković

A tek pogled na more

Stoga se ove staze zajedno sa svom svojom ljepotom nastavljaju i umrežavaju dalje. Sa željom, kaže Ugo Toić, direktor Otočne razvojne agencije OTRA - da se uredi međuotočna transferzala koja bi krenula od otoka Cresa do otoka Ilovika. Tu su transferzalu nazvali Via Apsyrtides. Na Cresu sve staze već imaju oznake, ne tipične planinarske već turističke.

- Ova nije tipična planinarska, ali pravila su u principu ista. 75 kilometara je povijesnih pješačkih staza, a na njima oko dvije i pol tisuće markacija, objašnjava predsjednik Planinarskog društva Osorčica i ovlašteni markacist Bolto Gaberšek. On je član i GSS-a, a ovakve im oznake, kaže pomažu da imaju manje posla. Ljudi koji idu označenim putevima rijeđe se gube ili nikako.

Plave markacije

Kako sve ima svoje „zašto", i ove oznake imaju svoje „zato". Plava linija odražava more koje vidiš kretanjem kroz cijelu transferzalu na otoku. "Ne ležiš na plaži, ali dok hodaš imaš kontakt s morem, dodaje Gaberšek. A da bi kontakt bio trajan, a staze prohodne, treba ih stalno održavati. Rezanje, micanje, dizanje gromača - koliko se može. Ali zato, oni koji ovdje dođu uživati, mogu puno toga vidjeti i doživjeti.

- Između ostalog ima 1400 raznih vrsta biljaka, zabilježeno je 24 vrste gmazova, ali nema zmija otrovnica. Ima 35 vrsta sisavaca i više od 200 vrsta ptica. Naravno najpoznatiji je bjeloglavi sup i kad imate sreće onda leti iznad vaših glava, objašnjava Walter Salković.

Cresani planiraju urediti i zapuštene pastirske stanove i u njima nuditi okrepu i počinak. No, već sada - creski kameni labirint, pohode razni rekreativci. Pozivnica je tu, na njoj piše Via Apsyrtides, a na poleđini - toplo preporučamo. Nećete požaliti!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!