Što se krije iz kodnog imena 'Plavuša bez kostiju'

28.12.2024.

16:06

Autor: Odri Ribarović /D.M./More/HRT

U Crikvenici, gdje je ribarstvo oduvijek bilo važan dio identiteta, plava riba nije samo namirnica, već simbol povijesti i zajedništva. Kodno ime "Plavuša bez kostiju" krije jedinstvenu priču – od ribolova do gastronomije – koja objedinjuje prošlost i sadašnjost.

Članovi Pomorsko športsko ribolovnog društva Arbun već desetljećima njeguju ovu tradiciju, podsjećajući na vremena kad je ribe bilo u izobilju, a Crikveničani su plijenili svojim ribarskim umijećem.

Dan danas, iskusni ribolovci poput Marijana Lovrića, Dušana Reberniga i Ivana Pilaša s ponosom prenose znanje i ljubav prema moru na nove generacije. Lovrić, koji se šali da je stariji od društva Arbun, evocira uspomene na prošlost kada su plivarice i tunolovci vladali crikveničkim akvatorijem.

No, unatoč izazovima modernog ribarstva, strast prema moru i ulovu ostaje nepromijenjena. "Gušt je bit na moru, poć lovit," kaže Pilaš, naglašavajući kako su danas ulovi manji, ali je radost ribolova ista.

Tradicija se prenosi i na tanjur


Projekt "Cesta plave ribe", pod okriljem Turističke zajednice Crikvenice, spaja desetak ugostiteljskih objekata od Jadranova do Selaca, koji tijekom cijele godine nude plavu ribu pripremljenu na jedinstvene načine. Od frigane srdele do inovativnih recepata poput "crikveničkih rupica", lokalni specijaliteti slave bogatstvo mora.


Posebnu pažnju privlači kuharica "Plavuša bez kostiju", koja čuva autentične recepte, a direktorica TZ-a Marijana Biondić ističe da ona simbolizira povezanost ribarske tradicije i suvremene gastronomije.

"Crikveničke rupice", pripremljene od sitne plave ribe poput srdela, vraćaju nas u prošlost dok otkrivaju nove okuse. Kuhar Nikola Udovičić pojašnjava da se sardele pažljivo otkoste, začine češnjakom i peršinom te uvaljaju u kukuruzno brašno za savršenu hrskavost.

"Plavuša bez kostiju" tako ne ostaje samo gastronomski pojam, već i priča o očuvanju baštine i promicanju zdrave, lokalne prehrane.

Živjele plavuše, s kostima ili bez!


Ribolovno društvo Arbun ne samo da čuva tradiciju već i organizira omiljene događaje poput druženja na Badnjak, gdje mještanima i gostima nude frigane sardele, oslić, kuhano vino i druge delicije. Predsjednik društva Dušan Rebernik s ponosom ističe kako je to prilika da se građani okupe i uživaju u darovima mora.


Dok mladi uživaju u modernim interpretacijama plave ribe poput fish-burgera, stariji se prisjećaju zlatnih vremena ribarstva. Ova crikvenička priča o plavoj ribi – od mreže do tanjura – podsjeća nas na važnost očuvanja kulturne i prirodne baštine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!