Kako pripremiti "srdele i trilje u škartocu"?

28.06.2021.

14:23

Autor: Klara Dujmović/More/HRT

Riba u škartocu

Riba u škartocu

Foto: More / HRT

Rovinj je jedan od naših najpoželjnijih gradova za odmor. Podno zvonika svete Eufemije, mnogi se žele odmoriti, prošetati, uživati, ali i ukusno objedovati.  

Vinko Peršić priprema srdele i trilje u škartocu.

- Dvije namirnice koje možemo svakodnevno nać' na ribarnici. Izdašne cijelu godinu, cijena uvijek pristupačna. Malo povrća na žaru uz to, i to je to. Malo ćemo zadimiti radi ambijenta, rekao je.

Naš je domaćin Vinko Peršić, dugogodišnji rovinjski ugostitelj. 

- Ribu smo jutros dobili, znači to je godišnji ulov ribe. Friška riba. Očistili smo je, oprali. Ona je sad hladna. Pustimo je malo vani da dobije malo temperature, zraka, jer ako je hladna ipak se mijenja nešto, govori Vinko. 

- Stavit ćemo ju u škartoc. Uzet ćemo papir za pečenje. Ne folija, papir za pečenje, složit ćemo srdelu jedan rep, jedna glava. Napravit ćemo jednu malu emulziju, malo maslinovog ulja i vina, dodat ćemo još malo maslinovog ulja da se napravi kremica.

Istaknuo je kako su bili bili malo hendikepirani cijeli peti mjesec radi lovostaja.

- Bio je lovostaj, ali evo sad od 1. lipnja nadalje vratile su se na tržnicu i na menije. Mislim da je danas možda zadnji dan da ćemo imati srdele, približava se pun mjesec, tako da u vrijeme punog mjeseca ulova nema, rekao je.

- Svaku ribu ćemo posebno spremati, dodat ćemo malo ružmarina, ne puno, po želji, ali netko ne voli baš prejak, intenzivan okus ružmarina. Dodat ćemo jedan češnjak, i poslije po želji, kad se to pripremi, gosti si mogu sami začiniti s malo češnjaka i peršina – ona klasična trieština, što bi zvali. Inače, to se može pripremiti i u pećnici doma, ne morate imati roštilj, ja inače to doma radim za familiju u pećnici. Napravit ćemo jednu roštilj-peku kako bih je ja nazvao - znači za poklopiti to na roštilju imamo poklopce od inoksa, istaknuo je Vinko.

Vinko je rekao kako je dovoljno ostaviti deset minuta pod pekom i to je sasvim dovoljno da bi to funkcioniralo.

- U drugi škartoc ćemo pripremiti trilju. Ona ima malo specifičan okus, možda svakome nije baš po volji – trilju ili voliš ili ne voliš. Onda ćemo za trilju dodati malo više ružmarina, malo limuna i dodat ćemo grančicu celera. Špagicu imamo. Za prilog ćemo napraviti malo povrća na žaru – kupusa, što malo tko stavlja na roštilj, malo tikvica, malo paprike, mrkve minimalno. Znači, prevladava kupus, što je na roštilju odlična stvar, rekao je.

Trilje ćemo ostaviti još dvije minute, u međuvremenu ćemo servirati srdele.

- Netko bi rekao možemo ovako servirati, ja ne bih to servirao. Ona je nježna, mogla bi nam se i raspasti, ali gledajte, mi smo ju stvarno napravili kao kad rade paštu al dente, tako smo i mi napravili srdelice al dente, ali ona je gotova, ona je kuhana i njoj ne treba više ništa, rekao je Vinko.

- Prije nego što stavimo trilju, stavit ćemo povrće. Trilja je isto nježna riba, lagano ćemo ju izvaditi.

Vinko želi da se servira s ružmarinom, na isti način.

- Celer ćemo staviti i ribicu ćemo servirati do njega. Nepunih deset minuta, ali tako vam je i doma – „forno“ stavite na 180-200 stupnjeva i vi za deset minuta imate gotov ručak, naglasio je Vinko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!