Ne kaže se uzalud da ljubav prolazi i kroz želudac. Bili smo kod obitelji Bistre koja sprema originalna domaća jela s okusom mora, ribicama od lokalnih ribara, te plodovima iz vlastitog vrta.
28.10.2023.
09:00
Autor: Odri Ribarović/R.S./More
Ne kaže se uzalud da ljubav prolazi i kroz želudac. Bili smo kod obitelji Bistre koja sprema originalna domaća jela s okusom mora, ribicama od lokalnih ribara, te plodovima iz vlastitog vrta.
Nad morem i s morem udružila se vrijedna obitelj Bistre. Njihova je formula samo domaće od početka do kraja.
- Naša zamisao od početka je bila učiniti sve da budemo prepoznatljivi u nečemu što je autohtono i što će domaće inozemne goste zainteresirati za hranu koju nudimo, za HTV emisiju More rekao je Krste Bistre.
Za nešto drugačije.
- Pa sigurno da je drukčije, evo ja sam danas vama pripremila za pokazati 5 vrsta tijesta, ustvari to je jedno tijesto s domaćim bojama. Recimo boja od smokvinog lista, boja od tikve, boja od crnila hobotnice, sipe, boja od cikle i mojih raznih trava koje ja berem cijelu jesen, sušim i meljem i od njih čuda radim, objasnila je Zorica Bistre.
A sad valja razvaljati tijesto i napraviti vesele raviole.
- Napravila sam smjesu od tikve, oni tamo su punjeni s račićima i s mesom od orade, punjeni su s hokaido tikvom, sa špinatom, kazala je Zorica.
A dok se krčkaju u loncu, u tavi se stvara gastro-priča.
- U tavu ćemo staviti naše domaće radovinsko maslinovo ulje, zašto kažem radovinsko jer mi imamo tamo nasade maslina. Poslije toga ćemo staviti školjke, objasnila je Zorica.
- Zatim stavljamo jadranske lignje narezane na kolutiće, termička obrada, to je sve brzo, ne treba ih mučiti previše, one se brzo otvaraju, lignje će biti mekane, škampi, dodala je.
No, ništa bez.
- Bez mirte i trnine, trnina je ovo malo deblje, a mirta je ovo tanje, koju sam ja ukiselila i onda stavila u maslinovo ulje i sada koristimo umjesto papra, ona daje jednu paprenu notu. Znači Jelena moja će dodati jednu žlicu trnine i mirte, rekla je Zorica.
Da bi sve bilo „naj" još malo tušta koji daje povezanost, i njihovih domaćih maslina koje ovo jelo obogaćuju i gorčinom i nježnom mekoćom. Sa svime time sljubljuju se ravioli. I točka na „i" Zoričine specijalne trave.
- Šteta što kamera ne može snimiti i miris. To su te lijepe moje trave, rekla je Zorica.
U njezinoj začinskoj mješavini, uz ostalo se kriju kadulja, smilje, dakako mirta i trnina, ružmarin, lovor, menta, kopriva.
- Valjalo bi to pojest, kroz smijeh je rekla Jelena.
Izmamili smo tako bar jednu rečenicu od kćeri Jelene koja više voli kuhati, nego pričati. Ali zato je brat Ante ispred kamere.
- Prije nekoliko godina 2017. ili 2018. godine dobili smo certifikat našeg lokalnog laga Vela vrata da nudimo lokalnu ribu. Tako da ribu nabavljamo od naših lokalnih ribara i iz naših lokalnih uzgajališta. Isključivo hrvatski proizvod. Sve što je na stolu je domaće, istaknuo je Ante.
- Do dana današnjeg mi smo osvojili svjetsko tržište. Svake godine smo napravili jedan novi proizvod koji je tržište prihvatilo. Najnoviji naš proizvod je balzamni ocat od smokve koji je dobio vrhunsku nagradu zlatnu košaricu za 2023.godinu, kazao je Krste.
Upravo smokva nezaobilazna je u gotovo svakoj njihovoj priči.
- Evo jedan primjer, naša riba, ni jedan komad ribe ne ide, a da nije umotan u list od smokve. Ta ista riba dolazi na stol gostu, to jednostavno miriše još dok nosiš, a kamoli kad čovjeku dođe na stol, rekao je Krste.
Ako želiš upoznati Kvarner, sjedni za njegov stol dodaje Ante koji zajedno sa sestrom i roditeljima ostvaruje zajedničke snove.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora