Dina, prva Hrvatica koja je preplivala Gibraltar

04.07.2022.

07:07

Autor: Mirta Šurjak/V.K./More/IMS/HRT

Dina, prva Hrvatica koja je preplivala Gibraltar

Dina, prva Hrvatica koja je preplivala Gibraltar

Foto: More / HRT

Dok drugi uživaju u ljetnim morskim radostima, ona se bori s varljivom morskom ćudi, a poznaje je možda bolje od ikog. I po bonacama i neverama. Ona je prva Hrvatica koja je upravo preplivala Gibraltarski tjesnac.

Dina Levačić. Splitsko sportsko čudo. Nesalomljiva i neustrašiva. Iz prvog pokušaja nedavno je svladala Gibraltar. 5 i pol kilometara dugu, tešku dionicu s jakim morskim strujama, vjetrovima, valovima i vrlo prometnim međunarodnim plovnim putem preplivala je za 3 sata i 3 minute. 

- Bilo je stresno i na kraju sam uspjela, sretna je Dina Levačić.

26-ogodišnja Splićanka u mnogočemu djevojka je ispred svog vremena. Šesta je osoba u svijeta i druga žena koja je za 90 dana isplivala trostruku krunu daljinskog plivanja;mostove Manhattana u New Yorku, kalifornijski zaljev od otoka Cataline do San Pedra te La Manche. 

- Da li te ponekad neki pitaju, ma što to tebi sve treba? Ma ne treba mi,ali to je izazov, smije se Dina. 

Ono što je motivira nisu samo sportski uspjesi, priznanja i rezultati. Njeno srce posebno kuca za nekoga. Dina je već 3 godine zaposlena kao defektolog u splitskom Centru za djecu s posebnim potrebama "Juraj Bonaći."

- To vam je isto izazov kao i plivanje, naglasila je.

Osvojila je 5 od "Velikih sedam"plivačkih maratona. Prolaz Catalinu u Kaliforniji, La Manche, kanal Tsugaru u Japanu, prolaz Molokai na Havajima i Gibraltar. Ostali su još samo Sjeverni kanal između Irske i Velike Britanije te Cookov prolaz na Novom Zelandu. 

- Sjeverni kanal je plivački najzahtjevniji, a Cookov prolaz, tu je teško naći termin, govori Dina. 

U samo 26 godina uspjela je ono o čemu neki sanjaju cijeli svoj život. Pobijedila je ne samo prirodu već i svoje vlastite granice. Bez sumnje osvojit će uskoro svih 7 veličanstvenih maratona, jer Dina je jednostavno veličanstvena. I najbolji dokaz da kad nešto iskreno želite, sav Univerzum se ujedini da to i dobijete. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!