Dodati sastojke i promućkati, kreiranje parfema više je od toga

12.04.2021.

22:40

Autor: HRT/Regionalni dnevnik/Ana Papec

Laboratorij za izradu parfema u Čakovcu

Laboratorij za izradu parfema u Čakovcu

Foto: HRT / Regionalni dnevnik

Neposredno prije prošlogodišnjeg lockdowna vlasnik Hrvatske parfemske kuće Tomislav Vrbanec u svom rodnom Čakovcu otvorio je laboratorij za izradu parfema - prvi takav u regiji. Unatoč neizvjesnoj godini i gospodarskim izazovima uspio je opstati na tržištu. I danas intenzivno radi kako bi parfemsku industriju još više približio kupcima.

Na prvu izgleda jednostavno - dodati nekoliko sastojaka i promućkati. No, kreiranje parfema puno je više od toga, zahtjevno je i iziskuje dosta vremena. S 15-godišnjim iskustvom dobro to zna gospodin Tomislav iz Čakovca. Sa svojim timom u malenom laboratoriju razvija parfemsku industriju te pomaže ljudima u stvaranju vlastitog brenda. Ni korona mu nije pomrsila račune.

- Na svu sreću korona kriza nije nas nešto pogodila.Međutim bilo je jako teško planirati ovu godinu u prošloj jer je zaista bila neizvjesna. Još i danas ne znam što će biti sa sezonom, rekao je Tomislav Vrbanec, parfumer.

Ali zato svoje znanje dijele s drugima - preko online radionica.

- Kad vi odlučite biti polaznik naše online škole, vi dobivate na kućnu adresu parfemski kit koji se sastoji od kompletnog materijala s kojim ćete vi napraviti svoj prvi parfem pod vodstvom parfumera, voditelja radionice, rekla je Draženka Pleško.

Kod izrade nove recepture sve se pomno planira. Od zamisli do gotovog proizvoda prođe i nekoliko mjeseci.

- Moramo paziti i na molekularnu stabilnost, moramo gledati što se s čime paše, što je kompatibilno, koji sastojak s čime. Tako da kreiranje jedne parfemske recepture može trajati i po nekoliko mjeseci, jer ta formulacija mora biti i stabilna i na kraju krajeva zdravstveno ispravna, navodi Vrbanec. 

Iako ih je u timu samo 17, drže se toga da je posvećenost poslu jamstvo uspjeha.

- Naša je ekipa zaista puna ideja, jednostavno ne stignemo sve realizirati, ali kreativni smo, trudimo se  mladi smo i eto iz dana u dan rastemo i vjerujte mi ono što možete očekivati su samo lijepe i dobre vijesti, dodaje Vrbanec.

Jedna od želja je da Čakovec postane središte hrvatske parfemske industrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!