Dok je Danice i Marine bit će i slanih sardela i savora

07:00 / 09.05.2022.

Autor: Ivana Nežić/More/HRT

Fažanski zaštitni znak - sardela

Fažanski zaštitni znak - sardela

Foto: More / HRT

U Fažani žene ribarice dan danas čuvaju staru tradiciju. Riječ je o fažanskom zaštitnom znaku - sardeli.

- Jesam, 'prava sam Fažanka'. Tu sam od rođenja, moji su isto Fažanci. Mama mi je rođena na Brijunima 1937., a tata u Fažani 1936. Tako počinje svoju priču Marina Orlić, jedna od posljednjih žena ribarica u Fažani. More joj je u venama. Otac joj je bio ribar, a za rubara se i udala. Cijeli joj je život vezan uz more i ribarstvo.

Fažana, malo ribarsko mjesto nadomak Brijuna, okrenulo se turizmu i sve je manje ribarskih obitelji. Jedna od njih je i ona gospođe Danice Tomašić. Još jedne ribarice. O podjeli na muško-ženske poslove ne želi ni čuti, kaže.

- Stvar je u tome da se smatra da je muškarac puno snažniji, puno hrabriji - što ne mora biti. Ponekad vam na moru stvarno treba smjelosti. Morate poznavati more, voljeti more, cijeniti more. Tek onda tu svoju hrabrost možete upotrijebiti kad zatreba, upozorava Danica.

Danica je rođena Slavonka. U Istri je od šeste godine i od kad se napila mora više nije mogla bez njega. Danas prenosi znanje o sardeli - od pamtivijeka hraniteljici Fažanaca.

Kako znati je li sardela friška?

- Sardela je uvijek bila simbol Fažane. Većina obitelji živjela je isključivo od sardela. Znači, muževi su bili zaposleni na brodovima, žene su ih dočekivale doma i onda je trebalo tu ribu prodati a višak konzervirati. A najbolji prirodni konzervans je sol, pokazuje Danica. I odaje tajnu - kako znati da je sardela friška - 'uzmite ju za rep i držite ju - ako stoji friška je, ako se objesi - nije.

Nekad su Fažanke konzervirale cijele sardele, danas sve su traženiji fileti. Danas su, na žalost, mladi sve manje zaiteresirani za soljenje, a kako ne bi pala u zaborav, tradicija se prenosi u maloj ribarskoj akademiji sardela.

- Potrebna nam je debela kantica s poklopcem, krupna morska sol i sardele. Pokrijemo sa soli dno od kante, uzmemo srdelu, slažemo glavu na rep, znači suprotno, naše stare Fažanke su uvijek solile tako. Mene je naučila moja mama, makar ona nije bila iz ribarske obitelji, ali pošto se udala za mg tatu njega su naučile stare Fažanke, objašnjava Marina.

Sardela je u Fažani riba s posebnim okusom i mirisom. Kao vrhunski doručak, kao glavno jelo, svejedno. Osim slanih sardela tu je i savor. Sardele se frigaju, slažu u zdjelu s krušnim mrvicama, lukom, češnjakom, ružmarinom, maslinovim uljem i malo octa. Za crveni savor dodaje se koncentrat rajčice.

I dok je Danice i Marine bit će i slanih sardela i savora. Simbola tog malog mjesta, ovdje čak i ceste nose ime ove plave ribe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!