Sudbina tetrijeba u rukama je čovjeka

18.03.2022.

07:00

Autor: Matea Krmpotić/Dnevnik/IMS/HRT

Tetrijeb

Tetrijeb

Foto: Dnevnik / HTV

U Farjevu Lazu, pokraj Tršća u Gorskom kotaru dom je tetrijeba - vrlo ugrožene i zaštićene ptice. Put do uzgojnog centra težak je i često, zbog vremenskih uvjeta, nepristupačan. No, Udruga za zaštitu tetrijeba, unatoč teškoćama, bori se da ta ptica posebnoga glasa - ipak opstane. 

Kvarner i Goran - dva su muška tetrijeba. Između njih je teritorijalna granica koja se poštuje. Vrlo su ljubomorni, a u ovo doba parenja natječu se koji će od njih osvojiti 5 koka - koliko ih je u ovom uzgojnom centru.

Udruga za zaštitu tetrijeba brine se za još 5 mladih mužjaka tetrijeba, ali oni su na drugoj lokaciji jer jedu snesena jaja.

- Oni jedu jaja jer su ljubomorni na alfa mužjaka i ne žele njegovo potomstvo. Žele dominirati, ali moraju još koju godinu sačekati, objašnjava Ivica Križ, predsjednik Udruge za zaštitu tetrijeba, Prezid.

Tetrijeb obitava u Europi, a njegova je sudbina u rukama čovjeka.

- Problem je u iskorištavanju šuma. Ti vrhovi gdje su oni obitavali, nisu se zaštitili. Prisutne su motorne pile, traktori, a tetrijebu to jako smeta, to ga je potjeralo iz lovišta. On će izumrijeti, upozorava predsjednik Lovačkog društva "Tetrijeb" Antun Arh.

Udruga za zaštitu tetrijeba, koja postoji već 10 godina, radi sve da se to ne dogodi. Ipak, uzgojni centar je na 1006 metara nadmorske visine i zimi bude i do metar i pol snijega. Članovi Udruge uglavnom su starije osobe, pa hranjenje ptica postaje težak zadatak.

Ove posebne i rijetke ptice, koje se ne mogu naći ni u jednom zoološkom vrtu na svijetu, zaslužuju pozornost, ali i trud da opstanu i za buduće naraštaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!