Mladi liječnik Zagreb zamijenio najudaljenijim naseljenim otokom

16.11.2022.

20:04

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

Fran Blažević

Fran Blažević

Foto: HTV / HRT

Liječnik Fran Blažević svoju je zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku. U Lastovo je došao uoči turističke sezone kada je broj stanovnika utrostručen i vrlo brzo iskusio niz ozbiljnih situacija.


Fran Blažević (27) samo dva dana nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu postao je lastovski liječnik. Imao je licenciju i znanje, a vrlo brzo počeli su se nizati izazovi.

- Već drugi tjedan bila je jako izazovna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav, prepričava.

Na otok je došao uoči turističke sezone, kaže, skupilo se različitih iskustava - od lakših kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji.

 Dvojbe rješava konzultirajući se s iskusnim kolegama.

- Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres, tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći, rekao je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima. 

Načelnica Lastova Anita Jančić Lešić kaže da je mladima teško doći na otok, a da se neki koji dođu ne zadrže dugo. Dr. Blažević treći je liječnik na otoku u godinu dana.  

Za sada Lastovo neće izgubiti svojeg doktora Blaževića koji se, kako sam kaže, još kao mali zaljubio u Dalmaciju i nije oklijevao kada je dobio poziv. 

Ovo iskustvo za mladog zagrebačkog liječnika velik je ne samo profesionalni nego i osobni izazov jer zima na otoku ima puno lica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!