12:35 / 03.02.2021.

Autor: HRT

Dubrovnik slavi svoj dan

Dubrovački trombunjeri

Dubrovački trombunjeri

Foto: HRT / HRT

Sinoć je otvorena 1049. Festa svetog Vlaha, zaštitnika grada, a jutros služena sveta misa nakon koje je ulicama krenula tradicionalna procesija. 

Dubrovnik slavi svoj dan. Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, ovogodišnja Festa sv. Vlaha održat će se uz obvezno nošenje maski na otvorenom i dva metra razmaka, a građani su pozvani da Festu ovaj put prate iz svojih domova.

Kako je proglas svetog Vlaha uvijek bio da ljude pozivamo da dođu na festu, ove godine je ispalo nažalost tako da ljude pozivamo da moraju ostati kod kuće, rekao je Ivica Vrlić, festanjul.

Na svetoj misi ispred katedrale bilo je oko 250 vjernika, koji su za to dobili propusnice. Misu je predvodio mons. Mate Uzinić.

Nakon mise ulicama je krenula tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika. Na procesiji parčevih moći i ove su se godine vijorili barjaci dubrovačkih župa i bratovština, a za ovu su prigodu pripremljene i tradicionalne nošnje.

Festa je za Dubrovčane jedan od najvažnijih događaja u godini, takva je i u ovo pandemijsko vrijeme. Novinarka Ivana Brailo Drnas javila se iz Dubrovnika za Podnevni dnevnik HTV-a. 

- Dubrovački trombunjeri ujutro u sedam manje kvarat pucaju budnicu i to je glas pučanstvu da se počne pomalo pripremat za festu - izjavio je Pero Knego iz Dubrovačkih trombunjera.

- Kako je proglas svetog Vlaha uvijek bio da ljude pozivamo da dođu na festu, ove godine je ispalo, nažalost, tako da ljude pozivamo da moraju ostati kod kuće, da gledaju ostati što više kod kuće i da prate feštu iz svojih domova s obiteljima - kaže Ivica Vrlić, festanjul.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!