Egzotično voće iz Donje Bistre izvozi se u cijelu Europu

04.11.2022.

07:00

Autor: Iva Vukadin/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Indijanska banana

Indijanska banana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Egzotično voće uzgaja se i u Zagrebačkoj županiji. Indijanske banane stare su 65 milijuna godina, preživjele su čak i ledeno doba. To je nutritivno najbogatije voće na svijetu. Izvoze ih u cijelu Europu, a egzotično voće sade na više od 100 hektara diljem cijele Hrvatske.

Usred Donje Bistre, neobičan poljoprivrednik uzgaja još neobičnije voće. Ivanu su najdraže indijanske banane. Uzgaja ih već 12. godinu, a otkrio ih je sasvim slučajno.

- Nedjelja popodne, jedan gospodin dolazi i kaže mi kako je iz Zaprešića te da ima botanički vrt. Pogledam u vrećicu što mi je donio i ono mislim mango i kažem mu: ne možeš uzgajati mango u Zaprešiću, a on kaže, nije ti to mango, to je indijanska banana, govori Ivan Šulog, uzgajivač egzotičnog voća.

Od sadnje do ploda treba proći 2 godine. Uzgoj je veoma jednostavan. 

- Nema puno posla s njima. Treba pokositi travu, očistiti malo oko njih, pobrati plod, staviti ga se na slamu, rekla je Mirjana Đurin, radnica u OPG-u Šulog.

I spremne su za prodaju. Cijena se kreće oko 65 kuna po kilogramu. Plodovi joj obiluju brojnim vitaminima, a prvi su je jeli Indijanci pa je tako i dobila ime. 

Okus ovog ploda je jedinstven, a podsjeća na kombinaciju banane, manga i ananasa. Lako se čisti, guli i jede se sirov.

A ovo supervoće karakterizira i kvalitetnog nutritivnog sastava.

- Bogat su izvor vitamina C, možemo ih usporediti s plodovima limuna, zatim bogat su izvor posebice pojedinih minerala koji su nam značajni za zdravlje, tu bih istaknula magnezij i mangan pa su tu i brojni antioksidansi, naglašava Jana Šic Žlabur, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Indijanske banane nisu jedino voće kojim se ovaj OPG može pohvaliti. Nakon 25 godina rada, uzgajaju više od 50 vrsta egzotičnog voća, među ostalim i kiwano.

- Onda kad sam ja shvatio koliko to rodi i da nema tretiranja, da nema ničega i da sam uz Novozelanđane jedini na svijetu onda sam rekao to je to. Poslije kad smo počeli izvoziti, onda sam rekao daj mi još ovo daj mi još ovo, govori Šulog.

Ove tropske poslastice rijetko se mogu naći na trgovačkim policama. Iako rastu u našim krajevima, još nije prepoznata njihova puna vrijednost. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!