15:57 / 25.02.2021.

Autor: Kod nas doma/HRT

Gdje je danas Stevo Karapandža

Stevo Karapandža u emisiji Kod nas doma

Stevo Karapandža u emisiji Kod nas doma

Foto: Kod nas doma / HRT

"Male tajne velikih majstora kuhinje" - kultna kulinarska emisija, koje se većina vrlo dobro sjeća, emitirana je od 1974. do 1991. u udarnom terminu. Emitirano je preko tisuću epizoda, a glavna zvijezda uz Olivera Mlakara bio je legendarni kuhar Stevo Karapandža.

Najviše ga pamtimo iz legendarne uvodne špice s Oliverom Mlakarom: 

Stevo Karapandža je u domove mnogih unio radost kuhanja jednostavnim receptima, ali i raznim korisnim savjetima o kulturi stola. Da su mu recepti i danas itekako traženi, dokazuje činjenica da je recept za popečke od krumpira koje je nedavno pripremio uživo pred kamerama HTV-ove emisije Kod nas doma, već danima jedan od najčitanijih tekstova na portalu HRT-a:

Stevo je danas u mirovini, živi u Lovranu. I dalje je aktivan - savjetuje kolege koji vode restorane, ali je aktivan i u Svjetskoj kulinarskoj organizaciji, ima licencu međunarodnog suca i zahvaljujući njoj puno putuje.

Prisjećajući se kultnog kulinarskog showa, Stevo danas kaže kako tamo nisu samo reklamirali Vegetu, kako je to mnogima ostalo u sjećanju:

- Pripremali smo jednostavne recepte, da ih svaka domaćica može za tih pet minuta zapisati, vidjeti. I da shvati recept. Obraćali smo pažnju i na izgled tanjura, dekoraciju i na izgled stola. Bila je to jedna vrlo lijepa priča za navečer, da svaka domaćica može nešto i naučiti i praktično vidjeti, rekao je gostujući u emisiji HTV-a Kod nas doma.

Vremena su se promijenila. Što kaže o kulinarskoj sceni onda i danas? - Ukusi su se promijenili, primjerice po pitanju začina, kaže.

- U ono doba praktički nismo ni znali za kurkumu ili curry. Svima tumačim, danas jedna obljubljena juha od buče, u moje doba ona se uopće nije kuhala. Nije bila tako poznata kao primjerice u Švicarskoj. I standard kod ljudi je porastao, svima je sve dostupno, ljudi puno putuju. Danas u Zagrebu imate i kineskih i talijanskih i libanonskih restorana, primjećuje.

Imao je priliku kuhati za slavne osobe, a jedna od njih je Frank Sinatra, kojeg je oduševio svojim najdražim jelom - špagetima bolognese.

- Uzeo sam neplaćeni dopust od godinu dana i otišao raditi u londonski Savoy hotel – za mene je bilo pojam raditi tamo. Petkom je, u mom odjelu, bio običaj da kuhari jedu paštu. To je uglavnom bio bolognese, i jednom sam pitao šefa da ja napravim te špagete, a on je jedva dočekao, priča Stevo.

Za njegov ukusni bolognese brzo se pročulo i izvan kuhinje, pa je upravo to jelo posluženo slavnom Sinatri kada je boravio u hotelu kao gost:

Stevo je definitivno prvo ime kulinarstva na našim prostorima, a "Male tajne velikih majstora kuhinje" preteča je svih kulinarskih emisija koje danas rado gledamo.

Jedna od popularnih emisija je i ona Jamieja Olivera, za kojeg Stevo kaže da je odličan kuhar, no ima jednu malu zamjerku:

- Ja sam po horoskopu djevica – kod mene mora biti sve čisto. A Jamie ima pohabanu dasku i plehove, to mu malo zamjeram, ta neurednost me smeta, kaže kroz smijeh.

Osim urednosti, vrlo je oprezan i kad se radi o količini začina – njegov postulat je da kuha s maksimalno tri.

Jedan od često korištenih i danas mnogima omiljeni začin je Vegeta, koju je upravo Stevo popularizirao kroz svoju emisiju. Uz Vegetu ga veže i jedna anegdota sa snimanja:

- Mom snimatelju nikada nije bila dosta jedna žlica Vegete, uvijek je htio da dodam još, jer mu je za kameru bio važan taj 'show'. Ja sam mu govorio da ćemo tako pokvariti jelo, priča Stevo s osmijehom.

U svojoj karijeri Stevo Karapandža je ostvario velike kulinarske ambicije – ovaj gastronomski vitez nositelj je tridesetak medalja, a ni Michelinove zvjezdice nisu mu strane.

Neko vrijeme živio je u Švicarskoj gdje je imao i svoj restoran "Sonne". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!