Gdje je zapelo s izgradnjom novog stadiona u Sesvetama?

09.03.2023.

17:23

Autor: Ante Raić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Projekt za izgradnju novog stadiona u Sesvetama

Projekt za izgradnju novog stadiona u Sesvetama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se ispred zagrebačkog Sheratona okupljaju Bad Blue Boysi jer je za 18 sati najavljena, mnogi će reći, povijesna izborna skupština Dinama, u sjeni ostaje priča o gradnji stadiona u obližnjim Sesvetama.

Sportski kompleks, od Maksimira udaljen svega devet kilometara, mogao bi biti privremeni dom Dinamovcima za vrijeme gradnje novog maksimirskog stadiona. No, za nešto više od mjesec dana sesvetskom stadionu istječe građevinska dozvola. Kako sada stvari stoje, od projekta se očito odustaje. Gdje je zapelo? 

Za gradnju se zalažu sve političke opcije


Na igralištu smještenom uz cestu prema Mariji Bistrici, prije petnaest godina igrao se prvoligaški nogomet. Iako je postavljena rasvjeta vrijedna milijun i pol eura, već godinama služi samo za treninge. Građevinska dozvola za gradnju novog stadiona izdana je još 2017. godine, ali radovi nikad nisu počeli.

- Same Sesvete su veće od Koprivnice i Varaždina zajedno, a svi ovi gradovi imaju stadione za prvu ligu, a Sesvete imaju dvije livade i pružaju sliku najvećeg sela u Hrvatskoj od sto tisuća stanovnika, rekao je predsjednik NK Sesvete Pero Karatović.

Stadion je bio tema i na sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete, a za gradnju se zalažu sve političke opcije - jer riječ je o gradskom stadionu. Investitor je prema građevinskoj dozvoli Grad Zagreb, ujedno i vlasnik zemljišta.

- S obzirom na to da nam ističe građevinska dozvola, na koju je grad već potrošio pet milijuna kuna, i s obzirom na to da postoje uvjeti da se može početi s izgradnjom stadiona već sutra, kazao je vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Sesvete Željko Grbavac.

Idealni uvjeti za izgradnju zamjenskog Dinamovog stadiona 


Projektom je predviđen stadion kapaciteta osam i pol tisuća gledatelja, s posebnim ulazom i parkiralištem za gostujuće navijače, te velikim parkiralištem koje bi mogla koristiti i sportska dvorana.


- Obližnja srednjoškolska sportska dvorana, izgrađena prije dvadeset godina, još uvijek nema uporabnu dozvolu, zbog nedostatka parkirališnih mjesta. Radovi su počeli, potrošeno je tri milijuna kuna, no nikada nisu završeni, poručio je novinar HRT-a Ante Raić.


Problem je povrat jedne parcele, neriješen od 1987. A upravo je nedostatak prostora za tristo parkirališnih mjesta u okviru stadiona problem za Kranjčevićevu, koja se spominje kao Dinamov dom za vrijeme gradnje novog Maksimira.


- Pretpostavka je da će to potrajati barem dvije do tri godine, u tom periodu Dinamo mora preseliti radnu zajednicu i sve ostalo negdje, ovo su idealni uvjeti za izgradnju zamjenskog stadiona za vrijeme gradnje Maksimirskog stadiona, dodao je Karatović.


I sam početak radova na parkiralištu aktivirao bi građevinsku dozvolu, koja se više ne može produživati, a i istječe 14. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!