Gipsy, ženka ćelavog ibisa u dolini Neretve

16.01.2023.

22:29

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ćelavi ibis

Ćelavi ibis

Foto: - / Shutterstock

Nakon što je odletjela s Brača i kratko se zadržala na Hvaru, ženka ćelavog ibisa (Gerinticus eremita) po imenu Gipsy nastavila je put i stala u Slanom, a potom stigla u dolinu Neretve, izvijestili su u ponedjeljak iz Dubrovačko-neretvanske županije.


Obavijest o tome županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode dobila je od udruge Biom.


- Ponovne pojave ćelavog ibisa u Hrvatskoj moguće su zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija s jedinkama iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji. Za ove ptice uređeno je hranilište u sjevernoj Italiji, no ipak prije odlaska tamo odluče letjeti i našom zemljom, navode iz Županije.


Navode kako su sve jedinke opremljene GPS uređajima koji prate njihov let, a ovu rijetku pticu može se pratiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o njihovom opažanju.


Ptica ćelavi ibis je u Europi i Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću. U Hrvatskoj su se posljednje jedinke gnijezdile u Istri. Ptica je selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega 200-njak jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku, ističe se u priopćenju.


Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj.


Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje. U normalnim okolnostima živi između 25 i 30 godina. Hrani se kukcima, gušterima, pa čak i malim sisavcima.


Budući da Gipsy nije plaha i može joj se prići, iz Županije mole građane, ako je susretnu, da joj ne prilaze i ne uznemiravaju.


- Ako se možda odluči prespavati baš na vašoj kući ili negdje u blizini, promatrajte je iz daljine i pustite da sama odredi kada će krenuti dalje na put, ističe se u priopćenju.


- Ako je uočite ili kojim slučajem fotografirate, molimo da podatke dostavite na kontakt Javne ustanove info@zastita-prirode-dnz.hr, a sve kako bismo zajednički doprinijeli očuvanju i ponovnom povratku te izumrle vrste u Europu, poručili su iz Županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!