Gospar Viktor crta stare istine na novi način

16.04.2021.

06:17

Autor: Hrvoje Španić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Slike gospara Viktora

Slike gospara Viktora

Foto: HTV / HRT

Gospar Viktor Šerbu poznato je ime suvremene hrvatske likovne scene, a uz Toma Gusića najstariji je živući dubrovački akademski slikar. Iako je zašao u osmo desetljeće života inspiracije mu ne nedostaje, te je i dalje vrlo aktivan. Rado se prisjeća kako je uopće odlučio studirati slikarstvo.

Viktor Šerbu

Viktor Šerbu

Foto: HTV / HRT

- To je tako ispalo samo po sebi. Meni ni jedan predmet u školi skoro da nije išao od ruke, jedino što sam u sebi volio to je bilo crtanje i tjelovježba, gimnastika. Drugo ništa, jezici ništa, matematika nula. Onda bi mi se na kraju smilovali dali neku dvojku tako da prođem. I tako nekako samo po sebi ispalo je da sam bio orijentiran na taj likovni dio, prisjeća se Viktor Šerbu.

Kada je već definitivno odlučio da će studirati slikarstvo, ošao je u kontakt sa povjesničarom umjetnosti i konzervatorom Kostom Strajnićem. Strajnić je u to doba usmjeravao i na neki način bio mentor svima značajnijim dubrovačkim slikarima. Njemu bi nosili crteže, imao je strpljenja, kaže Šerbu kojega je Strajnić usmjerio kolorizmu.

Kontra suvenirskog slikarstva

U vrijeme kad je studirao, zajedno s njim na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, bilo je čak 9 Dubrovčana na raznim godinama. Zvali su ih 'dubrovačka škola likovnih umjetnika', jer su kao Kostini učenici slično koloristički radili. Po završetku akademije, 1963., Šerbu odlazi u inozemstvo gdje boravi 4 godine i upoznaje se sa djelima europskog slikarstva.

Razvoj turizma u Dubrovniku krajem 70-tih godina u mnogome je utjecao i na umjetnost. I to negativno, smatra Viktor Šerbu. Sve je počelo mirisati na 'suvenirsko slikarstvo', kaže. Da je Viktor Šerbu iznimna pojava dubrovačke i hrvatske scene slažu se i publika i stručnjaci. 

- Samozatajan duh gospara Viktora još uvijek oduševljava svojim slikama i motivima koji su ustvari slika naše realnosti. Možda je paradoks što bijela ne boja u njegovim slikama postaje boja, jer je to eksplozija kamena i svjetla i ustvari ljepota Mediterana. Možemo parafrazirati Matissa da Šerbu slika stare istine na nov način jer nove istine ne postoje i to je ljepota njegovog slikarstva, kaže povjesničar umjetnosti Jozo Serdareveić.

Iako rođeni Lapađanin, Šerbu je ostao trajno vezan za dubrovačku povijesnu jezgru. Samozatajan i nenametljiv kakav je čitav život Viktor Šerbu i dalje uživa u svom radu, a njegove slike zasluženo zauzimaju sam vrh dubrovačke ali i hrvatske suvremene umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!