07:29 / 10.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska

Darovao krv 80 puta

Amir Brkić

Amir Brkić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Ako možeš pomoći - pomozi, jer to ne košta ništa, a učini te sretnim kao i onoga kome si pomogao", moto je koji pokreće Dubrovčanina Amira Brkića da 40 godina uspješno volontira u dubrovačkom Crvenom križu.

- Vezan sam za Crveni križ već 40 godina. Radio sam u poduzeću Luka, a taj prostor između Crvenog križa i Luke je tako blizu i kad bi trebala kakva pomoć, ja bi se odazvao prema mojim mogućnostima. Tu bi dolazili kamioni robe koje je trebalo iskrcati i tu je robu poslije toga trebalo razvrstati i tako eto zadnjih 40-tak godina iz dana u dan, govori. 


Amir Brkić kaže kako je 2020. dao svoj maksimum u radu dubrovačkog Crvenog križa, jer je te godine otišao u zasluženu mirovinu, pa je imao i puno više slobodnog vremena. 


- Nažalost 2020. je godina puna izazova zbog tog nesretnog COVID-19, pa preko potresa u Zagrebu, pa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mi smo se tu u Crvenom križu jako brzo organizirali pogotovo kad je počeo taj nesretni COVID. Tu smo stvorili timove koji su bili raspoređeni za dostavu hrane, higijenskih potrepština i lijekova jer u to vrijeme su ljudi bili na neki način izolirani, rekao je.

Član je Društva dobrovoljnih darivatelja krvi, a krv je dao 80 puta. 


- Počeo sam s 18 godina u Gimnaziji i do ove godine sam dao 80 puta krv. Dao bi i 81 put, ali nisam imao tu sreću jer me napala korona. Kada date prvi put krv i taj osjećaj da ste učinili nešto lijepo, a još kad imate 18 godina onda vas to vodi sve dalje i dalje. Onda sam počeo raditi u poduzeću Luka, tamo me dočekao aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi i onda sam nastavio sve ove godine, dodao je. 


Svoj radni vijek proveo je u poduzeću Luka Dubrovnik i prošle godine otišao u zasluženu mirovinu. 


- Počeo sam raditi 1977. i odradio sam 43 godine u Luci Dubrovnik, tako da sam počeo od fizičkog radnika, to sam radio 3, 4 mjeseca, onda sam otišao u vojsku. Za ta tri mjeseca uspio sam zasnovati radni odnos, poslije toga sam dobio mjesto skladištara u centralnom skladištu koje je u to vrijeme imalo 2 i pol tisuće artikala, a onda poslije toga je moj uspon rastao jer su uvijek u to vrijeme priznavali rad. Rad je bio osnova do čega se držalo, rekao je. 


Za doprinos koji je dao u protekloj godini tijekom pandemije koronavirusa Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik uručilo mu je plaketu "Berislav Bačić" za volontera godine. 


- To mi je jedan poseban užitak, da je kroz sve te godine netko prepoznao vaš rad i zaista se tu osjećam jako ponosan na sve to što sam kroz sve te godine dao od sebe za potrebe onima kojima je to bilo potrebno, rekao je. 


Jedini period kada nije bio aktivan u Crvenom križu bilo je vrijeme Domovinskog rata, jer je sve to vrijeme bio na bojištu, u obrani Dubrovnika. Tako bi i broj darivanja krvi bio sigurno veći. Iako u mirovini, Amir Brkić i dalje je uspješan volonter dubrovačkog Crvenog križa i pripadnik interventnog tima, a to kani i ostati, kaže, dok god ga zdravlje bude služilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!