Hassan živi život iz filma, a supruga Ljiljana hrabro ga prati

30.12.2021.

17:23

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/ HRT

Hassan Haidar Diab

Hassan Haidar Diab

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hassan Haidar Diab poznati je novinar, ratni reporter i analitičar Večernjeg lista porijeklom iz Libanona, koji je u Hrvatsku došao s 18 godina. Za njegovu životnu priču može se reći da je filmska s obzirom na to da je o njemu snimljen film pod palicom Arsena Oremovića, a snima se i drugi pod nazivom "Hassanovi ratovi". 

- To je priča o dječaku koji je imao deset godina kada je počeo rat u Libanonu. Okolnost je bila takva da sam ja s jedanaest godina integrirao na neki način u palestinsku oslobodilačku organizaciju – nosio sam oružje i išao na ratište i vojne obuke. Nekoliko puta sam bio ranjen, ali najteže ranjavanje je bilo kad sam imao trinaest godina, prisjeća se Hassan trenutka kada je bio ranjen u glavu i jedva ostao živ.

- Taj metak sam u glavi nosio osam godina ni ne znajući, to sam otkrio tek kada sam došao u Hrvatsku, kaže i dodaje kako u filmu po prvi puta javno govori o svom djetinjstvu, životu i strahotama koje je prošao.

Suprugu Ljiljanu upoznao je kroz posao, koja ga godinama hrabro prati na svim njegovim avanturističkim i opasnim putovanjima po ratnim terenima. Kaže kako joj je bilo izuzetno teško jer je prilikom svakog Hassanovog odlaska na teren bilo pitanje hoće li se vratiti i u kakvom stanju.

- Najteže je bilo kad je otišao u Libiju, nismo danima znali je li živ, tek se nakon deset dana uspio javiti mailom jer je shvatio da mu mobitel ne radi. Ti dani su bili katastrofa, kaže Ljiljana i dodaje kako je u tom trenutku odlučila pratiti ga na njegovim putovanjima.

- Prvi put smo išli u Bejrut i u Siriju, godinu dana nakon što je počeo rat u Siriji. Mislila sam da će to biti mačji kašalj, i mi u Hrvatskoj smo prošli ratna vremena. Hassan me stalno upozoravao kako su ratovi na Bliskom istoku potpuno drugačiji i pokušavao me odgovoriti da idem s njim u Siriju. Kada smo stigli meni je to bilo sasvim šokantno i htjela sam se vratiti u Bejrut kod njegovih, no to nije bilo moguće – jednom kad uđeš ne možeš izaći dok ne obaviš svoj posao, i taj dan sam shvatila što stvarno znači rat u bliskoistočnim zemljama, niti blizu ratovima na našem području, prepričava Ljiljana kojoj je otegotna okolnost bila i nepoznavanje arapskog jezika. 

- To mi je bilo najteže, uvijek sam gledala ljudima u lice i pokušavala dešifrirati jesu li ozbiljni ili se smiju – na njihovim licima pročitati što se zapravo događa. Hassan je mene uvijek pokušavao poštedjeti, nije mi uvijek govorio istinu i kroz glavu mi je uvijek prolazilo što ću napraviti ako se njemu nešto dogodi, neću ga moći izvući jer ne znam niti jedne riječi arapskog. S vremenom sam, dan po dan, učila – nevjerojatno je koliko čovjek može brzo učiti strani jezik kada dođe u određenu situaciju, naglasila je. 

Još jedna nepoznata činjenica iz Hassanovog života je prijateljstvo sa Željkom Malnarom s kojim je radio na jednom projektu devedesetih kada su konjima otišli na ekspediciju putevima Aleksandra Velikog i stigli do granice sa Saudijskom Arabijom.

- Malnar mi je bio i ostao idol, bio je poseban čovjek. Puno sam učio od njega, on je bio enciklopedija od čovjeka – prošao je svega i svačega i imali smo sličan karakter, rekao je.

Hassan i Ljiljana sada više ne putuju po ratnim terenima, već su njihova putovanja obilježena nagradama.

- Sad je došlo vrijeme da se Hassana nagradi za sve ono što je prošao u životu, stvarno nije bilo lako. Bilo je puno situacija iz kojih smo jedva izvukli živu glavu i drago mi je što ima ljudi koji prepoznaju njegov rad. Nagrada koja nam puno znači je kada smo bili u Azerbajdžanu – to je bila jedna prekrasna scena kada je ministar kulture pozvao Hassana na podij i više od pola sata pričao ljudima - koji ne znaju ništa o Hrvatskoj – njezino značenje kao zemlje i prezentirao Hassanov rad u novinama, rekla z Ljiljana i dodaje kako je posljednja nagrada koju je primio u prosincu bila za promicanje turizma i tolerancije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!