Marta, Čileanka koja je u Hrvatskoj uspjela

25.07.2021.

06:54

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Marta Carracaso Wein

Marta Carracaso Wein

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Čileanka Marta Carracaso Wein u Hrvatsku je došla prije 25 godina, nakon što je u rodnom Concepcionu upoznala svog bivšeg supruga Hrvata.

- Nakon četiri godine odlučili smo otputovati u Hrvatsku i tako sam došla do otoka Murtera gdje sam živjela devet godina, kaže Marta koja se nakon rastave od supruga, s kojim ima dva sina, preselila u Zagreb.

- Iako sam isprva razmišljala o povratku u Čile, dala sam si priliku i drago mi je da sam ostala tu, Hrvatska je jedna predivna zemlja i to je moj drugi dom, priča Marta. U Zagrebu je upoznala drugog supruga, s kojim je pokrenula posao praonice rublja i kemijske čistionice, te je od malog obrta napravila uspješan posao. No, kaže kako joj nije bilo lako, pogotovo zbog činjenice da nije znala pričati hrvatski.

- Suprug je imao malu praonicu, ja sam mu rekla da moramo ići dalje i pokrenuti posao. Rekla sam mu da napiše cjenike koje ću dijeliti okolo, hodala sam i razgovarala s ljudima – bilo mi je bitno da bar jedan čovjek od njih deset dođe – i tako je i bilo. Danas imam vrlo uspješan posao, mogu reći da sam jako zadovoljna, kaže Marta i dodaje kako ima poseban odnos sa svojim klijentima.

U drugom braku Marta je rodila dvije djevojčice, Robertu i Karlu, koje osim očevog, ponosno nose i njezino prezime. Devetogodišnje blizanke uče španjolski jezik, a posjetile su i Čile. Iako mnogi kažu da se u Hrvatskoj teško živi, Marta se s tim ne slaže.

- U Hrvatskoj se može uspjeti, ali moraš imati volju – ako sam ja kao strankinja uspjela, a nisam znala ni riječ hrvatskog. Mislim da ne postoji prepreka, poručuje. Uz uspješan posao, Marta je i promotorica čileanske kulture i tradicije u Hrvatskoj, te je u nekoliko navrata organizirala i razne priredbe.

- Imala sam čast napraviti jednu prezentaciju u Mimari, priča Marta koja je kroz tradicionalne čileanske plesove prikazala kako su Hrvati dolazili u Čile, i to u grad Punta Arenas gdje se danas nalazi velika hrvatska zajednica.

- Prošli su svašta nakon 2. svjetskog rada, no danas su jako uspješni ljudi – Hrvati su danas poznati kao najbolji doktori i znanstvenici u Čileu, dodaje. Marta je u Čileu posljednji put bila prije dvije godine, gdje ima sestru i tri brata, no kaže da joj nakon nekog vremena provedenog tamo nedostaje Hrvatska. 'Tu je moj dom, moja obitelj i posao', zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!