Hippy umirovljenici idu u Liverpool autostopom

14.03.2023.

09:34

Autor: Melita Šare/Kod nas doma/HRT

Marica i Mijat Barišić

Marica i Mijat Barišić

Foto: Kod nas doma / HRT

Više od pola stoljeća u braku, mir, cvijeće, mali znaci pažnje. Jednom hippy, uvijek hippy, govori bračni par s Vira Marica i Mijat Barišić. Proputovali su autostopom pola Europe. Spavali svagdje pa i u plastu sijena u Nizozemskoj i uvijek nailazili samo na dobre ljude. Stoga i ne čudi njihova odluka da autostopom krenu put Liverpoola, bez obzira na to što su u osmom desetljeću života.

- Bili smo na ludom koncertu Beatlesa 1969. i 1966. godine. Bili smo na još luđem koncertu The Rolling Stonesa u Zagrebu u Domu sportova. Svaki smo put putovali autostopom. Stopirali smo sve - od svih vrsta auta, taksije pa brodom preko La Manchea. Još jedino nismo traktor i avion, priča Marica.

S Mickom Jaggerom u zrakoplovu


Planiraju otići, kaže Mijat - onako kako odluče dobri ljudi. Ako nas odluče voziti , neka nas voze, dodaje. Za ljude koji u im pomagali kaže da zaslužuju ep, jer su im pomogli da vode uspješan, dinamičan i lijep život.

Mijat zna čak koliko su dana u braku, 19.710. To su 54 godine. Brine se o svojoj Marici kao o cvjetku. Pa kako i ne bi. Upoznali su čak i Micka Jaggera u zrakoplovu iz Njemačke za Hrvatsku. Štoviše, on se Marici prvi obratio i čavrljali su - ona na ruskom i njemačkom, a on na engleskom.

Prvi put, 1966. godine, Marica je bila kao curetak i na koncertu Beatlesa u Liverpoolu. Vodila ju je teta koja je živjela u Manchesteru. Koju godinu poslije i s Mijatom. Zato im je, među ostalim, Liverpool tako drag. Ali za 16-godišnjakinju je doći do Liverpoola vlakom i bez znanja engleskog i bez tranzitne vize, bio pothvat. Ali je uspjela.

"Nemamo kartu, ali se ne brinemo. Ući ćemo!"


Pitamo ih imate li karte za dvoranu za Eurosong? Kažu: "Nemamo, ali se ne brinemo. Ući ćemo!". A vjerujemo i na riječ Prlji i Mrletu kako će ih, ukoliko sretne na putu za Liverpool Maricu i Mijata - ukrcati na svoj traktor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!