Hrabrost i empatija na djelu

09.05.2023.

19:54

Autor: Višnja Ružojčić/V.K./Dnevnik/IMS

Iz Save izvukli mladića

Iz Save izvukli mladića

Foto: HTV / HRT

Iz Slavonskog Broda stiže nam priča o hrabrosti i empatiji! Petorica Brođana u dramatičnim su okolnostima prije dva dana iz mutne Save u zadnji tren izvukli mladića koji je nesretnim slučajem u invalidskim kolicima završio u rijeci. I spasili mu život. 

Nesreća se dogodila na gradskom šetalištu, a prvi je u hladnu Savu skočio Goran. Doplivao je do unesrećenog mladića i dovukao ga do obale.  

- Tada je krenula ta drama spašavanja. Mulj je dole i ja sam klizio prema dolje. On je bio jadan pod vodom, hvatao je zrak. Nisam znao da je on svezan u kolicima, govori Goran Mijić iz Slavonskog Broda.

Dok je tražio kopču da ga oslobodi - u pomoć su pritekla još četvorica Brođana.

- Vidiš da gleda u tebe, ali ne možeš mu pomoći. Vidiš oči, obrve, trepavice. Sve oni zadnji, zadnji udisaji. Sekunde su bile u pitanju da se spasi, naglasio je Slaven Vukoje iz Slavonskog Broda.

- U tom trenutku ja sam iščašio nogu, meni je iskočio zglob. Izgubio sam pola snage, ali ipak sam ga držao, nisam ga ispuštao iz ruku, sjeća se Goran.

Jer odustajanje nije bilo opcija.

- Mahinalno što sam napravio sam uhvatio da mu izvučem glavu, da uhvati zraka. Kad sam vidio da diše rekao sam sad je dobro idemo ga pokušati izvući van, rekao je Antonio Kerešin iz Slavonskog Broda. 

- Onda smo ga izvadili van, pitao sam ga je li se osjeća dobro. Rekao je da se osjeća dobro, govori Goran.

Taj dan kad se drugi put rodio - ni Valentino nikad neće zaboraviti. Kao ni svoje spasioce.

- Da nema tih dečki ja ne bih danas ponovo živio, naglasio je Valentino Čolak iz Slavonskog Broda.

U rijeku se survao kad je nakratko ostao sam. Sunce ga je, kaže, zaslijepilo.

- Hvala Bogu završilo se dobro. I hvala svima koji su pomogli, ni trenutak nisu razmišljali i skočili su, rekla je Katica Filipović, Valentinova majka.

Među njima je bio i vojnik Stjepan Rosnaki. Svi odreda ponosni i skromni.

- Što smo to napravili, što smo spasili jedan život, ponosan je Goran. 

Kažu svatko bi to napravio, ali mi mislimo da su upravo oni - naši heroji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!