Humanitarna pomoć za obitelj iz Korenice

12.02.2023.

12:45

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT/A.S.

Humanitarna pomoć za obitelj iz Korenice

Humanitarna pomoć za obitelj iz Korenice

Foto: Dnevnik / HRT

Prije dva mjeseca dvanaestogodišnjem Franji Kalfiću transplantirana su pluća. Dječak se u bolnici dobro oporavlja, ali njegovu obitelj koja živi od uzgoja ovaca, borba s bolešću i četverogodišnji život na relaciji Korenica - Zagreb potpuno je financijski iscrpio. Neke ličke općine pokrenule su akciju kako bi pomogle obitelji Kalfić i njihovom Franji koji godinama pokazuje što znači borba za život. 

Stotinu ovaca, odmah iznad Grgine kuće, na minus deset čeka svoju jutarnju dohranu. Četiri godine brige o bolesnom djetetu u Zagrebu iscrpile su njihov kućni budžet.

- Do sad se moglo imao sam taj poticaj, sad više taj poticaj sam izgubio, nemam sad je ovako kako je samo od janjčića i to je to, rekao je otac bolesnog Franje, Grga Kalfić. 

Sada je uz bolesnog Franju u Zagrebu njegova mama, a kad se ona vrati preuzima brigu o ovcama, a tata putuje u Zagreb. 

- Stalno se gore oda, hraniš se ovdje i gore, djetetu se stalno nešto kupuje, dodao je.

Nakon što je Franjo prebolio leukemiju, sada se privikava na nova pluća. Vratio mu se i apetit, ali najvažnije je što se uskoro očekuje njegov povratak kući.

- Nama je doktor rekao može da bude mjesec i pol u bolnici onda dođe kući onda se ponovo ide na kontrole svaki tjedan recimo, kazao je Franjin otac. 

Tako će veliki troškovi i dalje sustizati ovu skromnu i vrijednu koreničku obitelj, no plitvička i karlobaška općina odlučile su pomoći. Organizirani su humanitarni događaji te je otvoren račun za pomoć.

- Zato smo se svi skupili organizirano, svaka čast, i ima nas dosta. Što se tiče priloga, prilog je nebitan, ali bitno je da dijete bude zdravo i dobro, izjavio je Zdenko Mišić.

- Skoro iz svake kuće iz mjesta je neko došao barem ubaciti nešto u kutijicu ili uplatiti preko računa da pomognemo, dodao je Vlado Marković Zombi

- Općina je pomogla mimo ove akcije u okviru svojih zakonskih mogućnosti jednokratnim potporama i pomoćima, poručio je Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera.

Svaka je financijska pomoć dobrodošla, jer iako se vidi svjetlo na kraju tunela, pred Franjom još je dug, neizvjestan i skup put.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!