Inteligentne i bučne: Vrane poharale Zagreb

01.03.2022.

07:00

Autor: Marija Milas/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Uklanjanje vraninih gnijezda u Zagrebu

Uklanjanje vraninih gnijezda u Zagrebu

Foto: HTV / HRT

Zbog prevelikog broja vrana u Zagrebu, iz grada su pozvali građane da pošalju zahtjev za uklanjanje njihovih gnijezda. Radnici Zrinjevca obišli su oko 500 lokacija i uklonili više od 400 gnijezda. Iz iskustva ta se metoda pokazala dobrom, ali nedovoljno učinkovitom. Najveći problem je i dalje otpad i otvoreni spremnici za smeće, koji privlače ptice.


Inteligentne i bučne, vrane su već dugo problem u glavnom gradu. Imaju status posebno zaštićene vrste i ne smije ih se uznemiravati. Jedan od način kontroliranja njihova broja jest uklanjanje gnijezda. 


- Radimo na tome da također, vranama omogućimo, kad se gleda horitkulturalno, izvan grada mjesta gdje se one mogu gnijezditi, kaže Dejan Jaić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.


 Iako zahtjevan posao, ovogodišnje uklanjanje gnijezda prošlo je bez problema. 


- Treba biti posebna platforma, posebni ljudi koji rade na visinama, i da se mora doći do tih mjesta gdje vrane rade svoja mjesta, kaže Jaić.


No, vrlo je teško samo uklanjanjem gnijezda kontrolirati broj vrana u gradu. Najveći problem je otpad na ulicama koji ih privlači. 


- Kontinuiranim aktivnostima tog tipa i nizom drugih stvari se, zapravo, taj broj može kontrolirati, odnosno, s vremenom, ajmo reći, te životinje preusmjerit na nekakva druga staništa, rekao je Željko Gottstein, izvanredni profesor, Veterinarski fakultet u Zagrebu.


Radnici Zrinjevca skinuta gnijezda odnose u kompostanu. Akcija skidanja gnijezda završava 1. ožujka, kada kreće proces gniježđenja vrana i njihovi domovi više se ne smiju dirati. 


- Od 1. ožujka do 31. srpnja je period kada se to ne smije činiti, kad se vrana gnijezdi i kad ima u 5 mjesecu i mlade, kaže Jaić.


Između vrana i Zagrepčana ne vlada veliko prijateljstvo, ali važno je znati da one imaju bitnu ulogu u našem ekosistemu.  


- Vrane su svejedi i na neki način čistači u prirodi. Kao svejedi apsolutno mogu uklonit potencijalno lešine. I na taj način nas štite, odnosno, druge životinje štite od raznih bolesti, rekao je prof. Gottstein. 


Iz grada ponovno apeliraju na građane da odgovorno odlažu otpad i ne ostavljaju otvorene spremnike za smeće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!