Inspirirana magijom otoka Visa, Anela Borčić piše...

14.09.2021.

16:14

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

"Zabranjeni gariful"

"Zabranjeni gariful"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Iz pera naše cijenjene književnice Anele Borčić stiže nova knjiga - "Zabranjeni gariful" čitateljima približava otok Vis na kojem živi.

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska s Anelom Borčić nije se, ipak, družila na Visu nego u jednom zagrebačkom parku:

Inspirirana magijom i toplinom priča otoka Visa, književnica Anela Borčić piše nove pjesme, priče, romane… 


Njima povezuje niti ženskog rodoslovlja od svojih nona do unučica:


- Moja najnovija knjiga zove se „Zabranjeni gariful“. Knjiga je posvećena mladima a u njoj se nalazi sedam pripovijedaka koje se temelje na legendama otoka Visa. Legende su stavljene u kontekst prostora i vremena. Bavila sam se istraživačkim radom pa sam ušla u povijest, vidjela kako je Vis izgledao u vrijeme pisanja, isto tako u knjizi je nekoliko priča koje su inspirirane viškom poviješću, objašnjava Anela Borčić.


Priče su jedna vrsta vremeplova u antičko doba otoka, susretište s mitološkim bićima, kršćanskim vjerovanjima… Na poseban je način oživila glasoviti Viški boj, najveći u povijesti pomorskog ratovanja na Jadranskom moru:


"Kada je započelo, topovi su bili toliko zaglušujući da su se čuli do Splita, Zadra, Pelješca a dim na moru danima se nije razilazio. Postoje zapisi koji govore da su se stanovnici Brača, Hvara i Korčule jako bojali kako će im se potopiti otoci od te njihove silne tutnjave." (iz knjige „Zabranjeni gariful“)


U škrinjice svojih priča spremila je mnoge dragulje viške povijesti. O njima je pričala svojoj kćeri Nataliji dok je bila malena djevojčica, a ona ih je nastavila pričati na svoj način - kistom:


- Ona je ilustrirala sve te priče i, jednako kao i ja, odgajala se na njima, živi ih, zato je knjiga obogaćena tim prilozima i predstavlja jedan sukus čiste ljepote i snage otoka koje će se prenositi, hvala Bogu, našoj djeci, dodaje naša sugovornica.


Treba se znati nositi s otokom, kaže Anela, on je klopka ili blagoslov, ovisno što nosite u sebi. Čista snaga i ljepota, esencija života, on u vama sve pojačava, i dobro i loše…


- Ja sam još uvijek djevojčica koja progovara o otoku, fascinirana otočkim pričama, fascinirana legendama koje mi je pripovijedala baka, moja nona, fascinirana ljepotom otoka, tim kulturnim krajolicima koje je ljudska ruka obogatila stvarajući suhozide, da bi mogla otrgnuti pedalj plodne zemlje za lozu, fascinirana tim pričama ljudi koji su putovali daleko da bi mogli prehraniti obitelji, priča nam spisateljica.


Otok je probudio pjesnikinju u njoj i zauvijek je vezao za svoju magiju.


- Pisanje je moj medij, moja molitva, jednostavno kada pišem, najviše sam ona koja jesam. To je i ljepota i težina, ali to je i nagon i potreba i zato se piše, jednostavno da bi se živjelo treba i disati, i hraniti se, i imati prijatelje , veseliti se svijetu, ali treba i pisati, poručuje Anela Borčić.


Treba pronaći svoju dubinu, ritam, glazbu svoje duše, svoj otok… Svi ga imamo, na ovaj ili onaj način, a na njemu svjetionik koji obasjava priče vremena - starije od riječi, kako reče naša pjesnikinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!