Istarski Grad ljubavi koji je obožavao Casanova

25.07.2022.

07:20

Autor: Ivana Nežić/More/HRT/I.B

Vrsar

Vrsar

Foto: More / HRT

Vrsar je jedan od najromantičnijih istarskih gradića. Kamene uličice i prekrasni vidikovci s kojih se pruža pogled na more njegov su zaštitni znak.

Galerija
Casanova, Foto: More/HRT
Vrsar, Foto: More/HRT

Ploveći našim lijepim plavim Jadranom, najpoznatiji svjetski zavodnik Giacomo Casanova stigao je u Vrsar. Bila je to 1743.

Sigurno se zaljubio u prizore koje je ugledao i tko bi mu zamjerio? Vrsarski arhipelag sa svojih 18 otoka i otočića ostavlja bez daha, posebice u suton.

Bio je velik zaljubljenik u more, u sve što ono što je lijepo u životu, u lagodan način života ali jedno je volio više no bilo što drugo - žene.

Svake godine, u ljeto, on se vraća u romantični Vrsar. Uske uličice staroga grada, opet postaju kulisa ljubavi na Casanovin način. Iz Venecije, put ga je doveo u ovaj istarski biser.

Preko puta se nalazi Venecija. Najljepši grad na svijetu.

Veliki ljubavnik, najveći kojega je svijet ikad imao, ni u Vrsaru nije mirovao kad je o ljubavnim avanturama riječ.

Otkad je on kročio u grad, u doba Vrsarske grofije, kaže priča, počeli su i zdravstveni problemi. Jedini koji je trljao ruke, bio je liječnik.

Ali to nije spriječilo velikog pustolova, da nastavi svoj pohod na lijepe Vrsaranke. Jer govorio je Casanova: "Ja smatram svoj dan izgubljenim ako mi se barem jedna žena toga dana ne osmjehne."

Intimna strana Casanovinog Vrsara malo je kome poznata, kao i činjenica da je boravio u ovom dragulju istarske obale.

I ne, priča o Casanovi i Vrsaru nije nikakva izmišljotina, danas je samo dobra turistička tura.

- Izvukli smo povijesne činjenice i sve ono što je prezetirano na turi nije fikcija već je scenarij napisan u skladu s memoarima, ističe direktorica TZ Vrsar Klara Trošt Lesić.

- Na svojim putovanjima i morem i kanalima Venecije, ali i po Francuskoj, gdjegod da je išao, on je ustavari ljubio. Ljubio je žene, ali ljubio je i mjesta i sve što je radio. On je uvijek bio veliki mislilac i na kraju svog života, kad je ostao sam, ustvari se prisjećao svega što je napravio, napisao je svoje memorare ukojima je opisao more i žene i Vrsar, kazao je glumac Giacomo Casanova iz Istrainspirita.

Kad spojite Vrsar, lijepe žene, Casanovu, more, vidikovac i boje u suton - to je pravi recept, a za što drugo nego za ljubav?!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!