Jesenski turizam u Istri: Svi putevi vode u unutrašnjost poluotoka

12.10.2021.

07:10

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Postsezona u Istri

Postsezona u Istri

Foto: Dnevnik / HRT

Istra i sredinom listopada privlači mnogo turista. Trenutačno ih je oko 25 tisuća. S obale svi putovi vode u unutrašnjost poluotoka, koja u ovo doba godine itekako ima što ponuditi.

Jedini zvuk koji su Julija i suprug željeli čuti na odmoru - zvuk tišine. Zato su i drugi put u Istru došli nakon ljetne vreve.

- Došli smo ujesen nadajući se lijepom vremenu i evo ga. Draže nam je sad bez previše ljudi, možemo istražiti okolicu, bez gužvi u prometu. Uživamo u prelijepim malim mjestima, sve nam je blizu odavde, a toliko je toga što treba vidjeti, ističe gošća iz Njemačke, Julija.

U Istri je mnogo skupocjenih vila za odmor i one se i sad vrlo dobro popunjavaju.

- Pa, ima Nijemaca, Danaca, Nizozemaca, Austrijanaca, naših domaćih, Slovenaca. - Puni ste dokad? - Do 15.10. ali imamo i za Novu Godinu, kaže Kristina Dajčić, privatna iznajmljivačica.

Upravo je sad pravo vrijeme i za vrhunsku hranu koja mnogima pruža najdraži doživljaj Istre.

- Ima jako puno gostiju, danas smo puni, više nema mjesta, pomalo gremo, kaže kuhar Pino Janjić.

Uz mnoge strance, tijekom jeseni cjenovno prihvatljivu Istru posjećuju i brojni domaći gosti.

- Tu smo zbog hrane, znamo često doći, danas smo na putu motorima, pratimo i kuhara koji tu radi, znamo da sprema "fine stvari" i da je dobro svratiti, kaže Siniša Nikolić iz Rijeke.

U listopadu Istra nudi "Jesen na pijatu".

- Glavno jelo je ombolo? Aaaa, kobasice sa cukom i palenta u umaku od grožđa, za desert, zvuči dosta interesantno?, kaže Klaudija Pučić iz Rijeke.

I posve domaće, što je gostima bitno.

- Bavimo se svinjogojstvom, imamo svoju farmu svinja i preradu mesa, sušionu i gotovo sve su naši proizvodi a ljudi dolaze baš na to, kaže ugostitelj Mihael Budak.

A vrijedi u Istru doći bilo kada. Znaju to oni koji su bili - i vratili se.

Postsezona u Istri

Postsezona u Istri

Foto: Dnevnik / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!