Kako sada žive bivši stanari Uljanikovih samačkih hotela u Puli?

22.10.2022.

07:03

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Bivši stanar Uljanikovih samačkih hotela Branislav Vrbanac

Bivši stanar Uljanikovih samačkih hotela Branislav Vrbanac

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon što su, prije pola godine morali iseliti iz svojih dugogodišnjih domova, stanova u bivšim Uljanikovim hotelima koji su prodani privatnome poduzetniku, 20-ak je osoba našlo svoj novi smještaj. Grad im financijski pomaže, a njihovi bivši domovi postaju turistički smještaj.

Dvadeset i jedan je bivši stanovnik samačkih Uljanikovih hotela u Puli. I svi su smješteni sad u zgradu u 7 kilometara udaljenoj općini Pomer. Nitko osim 58-godišnjeg Branislava nije želio pred kameru. Nedostaje mu, kaže, bivši dom.

- Nije bilo baš puno prostora, ali bili smo bar u gradu pa nekako se nešto i moglo obaviti. Ovdje nema ni trgovine, a najbliža je u Banjolama udaljena 3 kilometra. Nije baš ni s biciklom najljepše ići jer je trotoar preuzak, požalio se Branislav Vrbanac.

Većina su korisnici socijalne pomoći, većina ih treba liječnika, no, ističu u Gradu, ovo je bilo zasad jedino rješenje. Pomažu im koliko mogu.

- Sve su naše humanitarne udruge s područja grada uključene, po pitanju higijenskih potrepština, hrane i obuće. Hrane se i u pučkoj kuhinji, imaju povlaštene karte do grada i topli obrok, organizirali smo i čišćenje stanova kako bi i tu sve štimalo, istaknula je Ivana Sokolov, Upravni odjel za društvene djelatnosti u Puli.

Smještaj im je do daljnjeg zajamčen, Grad im ga sufinancira, tako da si oni doplaćuju tek oko 300-tinjak kuna.

Novi vlasnik njihovih bivših stanova, naveliko sve priprema za turistički smještaj.

- Imamo namjeru napraviti tri hotela u Puli, u centru, ovo je jedan niže kategorije, jedan gdje je bila diskoteka Uljanik i jedan na rivi. Ide sve svojim tijekom, po planu, ne može se sve odjednom. S Gradom surađujemo, za sada je sve u redu, pa ćemo vidjeti, ispričao je poduzetnik Ilija Lovrić.

Prvi bi hotel trebao biti spreman već za iduću ljetnu sezonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!