Vatrogasci naišli na čovjeka koji je doživio srčani udar i spasili mu život

25.04.2023.

17:09

Autor: HTV/IMS/Regionalni dnevnik/Marisabel Majić/E.P.C.

Vatrogasci iz Svete Nedelje spasili život

Vatrogasci iz Svete Nedelje spasili život

Foto: HTV / HRT

Vatrogasci iz Vatrogasne zajednice Grada Sveta Nedelja, po povratku s osiguranja utrke WRC-a, naišli su na čovjeka koji je doživio srčani udar te mu spasili život. Kako to da su imali defibrilator koji inače nije do vatrogasne opreme, ispričali su našoj Marisabel Majić.


Pri povratku u postaju vatrogasce iz Svete Nedelje zaustavili su Mađari koji su im ukazali na čovjeka s kojim nešto nije bilo u redu.

- Napravili smo brzinski pregled, provjerili puls, disanje, čovjek nije imao znakove života, i tada smo započeli sa reanimacijom i oživljavanjem čovjeka. Uspjeli smo ga dobiti s uređajem nakon pet udara struje i taj proces je trajao petnaestak minuta, dok nije došla hitna pomoć, ispričao je Karlo Petravić, vatrogasac DVD-a Strmec.


U spašavanju je sudjelovalo osam vatrogasaca, a jedan od njih je i Mihael, jedan od mlađih članova postaje.


- Kad sam vidio kakva je situacija, malo me prošla jeza i strah, ali uz smirenost mojih kolega smirio sam se i ja i pravo smo postupili, kazao je Mihael Petravić


Zapovjednik postaje ponosan je na svoje dečke, a kako bi saznali stanje čovjeka kojeg su reanimirali, odmah su zvali bolnicu.


- Osoba se nalazi na intenivnoj njezi nakon operacje, infarkta. Mi želimo da se on oporavi, da preživi, kako bi imali cijelu priču s lijepim zavšetkom, rekao je Ivan Štimac, zapovjednik Vatrogasne zajednica Grada Sveta Nedelja.


U vozilu su vatrogasci imali defibrilator koji nije standardni dio vatrogasne opreme. Nedavno je grad nabavio nekoliko uređaja putem suradnje s Crvenim križem Samobor, nakon jednog tragičnog događaja kada je na nogometnom igralištu izgubljen mladi život. 


- Izrazito je jednostavan za korištenje. Imate glasovno vođenje, stavite ga čovjeku na prsni koš i glas vas navodi što morate napraviti i na taj način osoba koja je prošla osnovnu edukaciju može nekome spasiti život, izjavio je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje.


Cijena takvih defibrilatora je između 1500 i 2000 eura, a grad njima želi opremiti škole i sportske terene.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!