Umjesto manekenki, na kalendaru najstariji

19.02.2021.

21:23

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Kalendar iz Bilica

Kalendar iz Bilica

Foto: Petar Mikuličin / HRT

Općina Bilice, nedaleko od Šibenika, diči se jednim od najoriginalnijih kalendara u Hrvatskoj, pa i mnogo dalje. Umjesto manekenki s modnih pista ili sportaša, Biličani su na kalendaru odlučili predstaviti sve svoje zaselke i njihove - najstarije stanovnike.Galerija
Kalendar iz Bilica, Foto: Petar Mikuličin/HRT
Kalendar iz Bilica, Foto: Petar Mikuličin/HRTKalendar iz Bilica, Foto: Petar mikuličin/HRTKallendar iz Bilica, Foto: Petar Mikuličin/HRTKalendar iz Bilica, Foto: Petar Mikuličin/HRTKalendar iz Bilica, Foto: Petar Mikuličin/HRT

Nikad nije sanjala da će biti model, no kad joj se pružila prilika - nije oklijevala!

- Rekao je sin, mama, hoćeš li se slikati za kalendar? Rekla sam: Hoću!, rekla je Jelica Erceg, Bilice, 87 godina.

Jedna fotografija oslikala je cijeli njezin život.

- Ja sam uvijek govorila, ne daj mi Bože da se udam gdje ima životinja, krava i koza. Baš to me dopalo, govori Jelica.

Marinka Gataru dopale su masline!

- Nitko nije toliko godina doživio u Bilicama kao što sam ih ja doživio. 5.11. navršio sam 99 godina, rekao je Marinko Gatara, najstariji Biličanin, 99 godina.

- Još uvijek je i na maslini, i na trešnji, i u vinogradu, i na traktoru, naglašava Josip Ćaleta Car, načelnik općine Bilice.

Uz Jelicu i Marinka, na kalendaru je zasjalo još 11 biličkih modela, naboranih lica i istrošenih ruku. Najmlađi ima 74 godine!

Svaka fotografija jedna je životna priča. Zato kalendar traže na svim kontinentima! Tiskali su 400 primjeraka - i svi su 'planuli'!

Mogli su Biličani posegnuti za manekenkama i sportašima, po kojima su itekako poznati. No 'udarili su kontru' i pogodili 'u sridu'!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!