Klek obilježava 700 godina od prvoga spomena

26.08.2022.

12:40

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT

Klek

Klek

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Klek, mjesto u neretvanskom priobalju, obilježava 700 godina od prvog spomena. Nekad utvrda za obranu od Turaka, danas je poznata turistička destinacija. 

Plaža koja privlači poglede s Jadranske magistrale smještena je između Pelješkog mosta i Neumskog zaljeva.

- Možda od Makarske pa do Dubrovnika nema ljepše i veće plaže, barem mi tako mislimo, ali i gosti koji nam dođu sa strane tako kažu. Klek je jedno mirno, obiteljsko ja bih rekao mjesto - to je destinacija obiteljskog turizma, rekao je Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno.

Osim plažom i uspješnim turizmom Klečani se ponose i bogatom poviješću.

- Naselje Klek osnovano je 1322. Godine, dakle 700. obljetnicu ove godine slavi, ne zna se naravno točan datum osnutka, ali mislim da je ova obljetnica vrlo značajna. rekla je etnologinja Nikolina Luketić-Delija.

Tijekom povijesti u tom su se mjestu mijenjali vladari, trgovalo se solju, ali i robljem. Znamenitosti u Kleku, ali i cijeloj općini imaju posebnu važnost. Jedno od njih najočuvanije je groblje sa stećcima, ali i kula iz srednjovjekovnog doba, što posebno privlači goste.

- Što se tiče gostiju najviše je zadnjih godina, dakle i ove godine je to tako - Poljaka. Poljaci, gosti iz Bosne i Hercegovine, Česi, Slovenci, Nijemci, dodao je Mustapić.

Brojni su stalni gosti koji dolaze čak 30 godina. Svi oni zajedno sa stanovnicima proslavili su ovu posebnu obljetnicu uz tradicionalnu glazbu i neretvanske delicije.

700 godina ipak je važna obljetnica i dokaz kako i mala mjesta pišu veliku povijesnu priču. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!